În Germania, din ce în ce mai multe companii iau în considerare relocarea peste hotare
Numărul 31-32, 7-20 aug. 2024 » Lumea în care trăim
Prețurile ridicate la energie și lipsa unei aprovizionări fiabile cu energie împiedică producția și investițiile companiilor germane, din ce în ce mai multe firme industriale luând în considerare relocarea peste hotare, arată rezultatele unui studiu publicat zilele trecute, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Firmele industriale din Germania au fost afectate de scăderea activității economice, în contextul efectelor invadării Ucrainei de către Rusia, în timp ce declinul importurilor de energie din Rusia a dus la majorarea prețurilor la energie în 2022. De atunci, prețurile au scăzut, dar încă sunt ridicate comparativ cu alte țări.
Un sondaj realizat de Asociația Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK) în rândul a aproximativ 3.300 companii arată că 37% iau în considerare reducerea producției sau relocarea peste hotare, față de un nivel de 31% în 2023 și de 16% în 2022.
Pentru firmele industriale mari consumatoare de energie, aproximativ 45% din companii se gândesc la reducerea producției sau relocarea peste hotare, potrivit rezultatelor studiului. "Încrederea economiei germane în politicile energetice este profund afectată. Guvernul nu a reușit să ofere firmelor perspective referitoare la aprovizionarea fiabilă și accesibilă cu energie", a afirmat Achim Dercks, adjunctul directorului general al DIHK.
Mai mult de o treime din firmele industriale din Germania își reduc investițiile la procesele principale, din cauza costurilor ridicate cu energia, iar două treimi spun că competitivitatea lor este sub semnul riscului, conform studiului.
Măsurile prezentate în iunie de Guvernul german pentru consolidarea poziției țării ca locație industrială nu au fost suficient de convingătoare, și nu au fost prezentate soluții pentru aprovizionarea cu energie și pentru prețuri, a explicat Dercks. "Poblema locației este una decisivă pentru multe firme industriale", a adăugat oficialul. De asemenea, recentele măsuri guvernamentale pentru reducerea birocrației nu au avut încă un impact semnificativ. Două treimi din firme au cerut predictibilitate, a precizat DIHK.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”
Bookfest 2024, încă un pas al editurilor spre armonizarea ofertei cu cererea