În „lupta” cu deficitele comercial și bugetar, numai măsurile proactive dau rezultate pozitive
Numărul 15, 17-23 apr. 2024 » Comentariul ediției
Pe măsură ce se înmulțesc informațiile oficiale referitoare la rezultatele înregistrate pe ansamblul economiei în primele două luni ale anului în curs, avem posibilitatea să aprofundăm o serie de aspecte majore atât pe baza proceselor și fenomenelor în curs, cât și în funcție de perspectivele reale determinate de un cumul de factori obiectivi și subiectivi. Pe ansamblu, este vorba despre continuarea și consolidarea unor rezultate care pot anticipa evoluțiile, cel puțin pe termen scurt și mediu.
Cum este firesc, principala atenție se îndreaptă spre efectele acțiunilor menite să diminueze cele două deficite gemene, bugetar și comercial. La primul dintre ele ne-am referit frecvent în comentarii precedente. Acum dispunem și de datele publicate de Institutul Național de Statistică privind deficitul balanței comerciale. Astfel, în intervalul ianuarie-februarie 2024, acest deficit a fost de peste 4,14 miliarde de euro, ceea ce marchează o contracție de peste 228 milioane de euro, respectiv un minus de 5,2%, comparativ cu perioada similară din 2023. Astfel, în primele două luni din 2024, exporturile au însumat peste 15 miliarde de euro, iar importurile au totalizat 19,1 miliarde de euro, ceea ce indică o anumită continuitate a tendințelor pozitive cu impact asupra ansamblului economiei naționale.
În perioada pe care o avem în vedere, cele mai importante ponderi în structura exporturilor și importurilor au înregistrat grupele de produse cu valoare adăugată mai mare, adică mașinile și echipamentele de transport (47,3%, la export și 36,3% la import), precum și alte produse cu un grad mai ridicat de prelucrare (29,1%, la export și 27,9%, la import).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada menționată a fost de peste 11 miliarde de euro, la expedieri, și de 14,1 miliarde de euro la intrări, ceea ce reprezintă 73,4% din totalul exporturilor și 73,6% din totalul importurilor.
Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri, în primele două luni ale anului, a fost aproape de 4 miliarde de euro la exporturi și de 5 miliarde de euro la importuri, ceea ce a reprezentat 26,6% din totalul exporturilor și 26,4% din totalul importurilor.
Întrucât există o intercondiționare strânsă între elementele componente ale economiei nominale și ale celei reale, prezintă interes evaluările Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României referitoare la starea de fapt actuală și la perspectivele pe termen scurt și mediu la scara întregii economii.
În acest context, s-a reamintit că activitatea economică tinde să înregistreze ritmuri ușor diminuate. Această dinamică face probabilă și o restrângere mai pronunțată a excedentului de cerere agregată. În schimb, față de aceeași perioadă din 2023, avansul Produsului Intern Brut a crescut semnificativ, rezultat determinat, în primul rând, de formarea brută de capital fix, precum și de aportul sensibil mai mare față de trimestrul anterior, determinat de consumul gospodăriilor populației, ca efect al redinamizării cumpărăturilor de mărfuri și servicii.
Tot ca o continuare a trendului menționat, volumul exportului net a revenit pe o traiectorie contracționistă în condițiile în care variația anuală a importurilor de bunuri și servicii s-a reamplificat pe un teritoriu pozitiv. În acest fel, s-a devansat ritmul de creștere a exporturilor față de importuri. În consecință, deficitul balanței comerciale și de cont curent a înregistrat o creștere, în termeni anuali, în trimestrul respectiv, comparativ cu primele nouă luni de comprimare.
Ceea ce s-a întâmplat de la începutul anului 2024 indică posibilitățile reale de diminuare a deficitului comercial. Pe ansamblul anului precedent, deficitele balanței comerciale și de cont curent s-au diminuat în raport cu valorile atinse în 2022.
Luarea în considerare a tuturor acestor elemente reprezintă, incontestabil, o premisă a unor decizii corecte la toate nivelurile și în toate domeniile, comportamentul proactiv constituind cheia unor progrese reale în continuare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice