În patru zone din țară, chiria medie depășește 1.000 euro/lună
Numărul 33-34, 21 aug. - 3 sep. 2024 » Analize și sinteze
Sezonul de foc de pe piața închirierilor de locuințe se apropie cu pași repezi, se plătesc deja chirii mai mari față de cele achitate în luna august a anului trecut, iar cheltuielile chiriașilor vor continua să crească înainte de începerea noului an universitar, în patru zone din țară chiria medie depășind 1.000 euro/lună, conform unui analize realizate de imobiliare.ro. "Piața chiriilor se confruntă cu o creștere semnificativă a cererii, generată de fluxul mare de studenți care își caută o locuință. Odată cu începutul noului an universitar, cererea depășește oferta, ducând la o competiție ridicată pentru găsirea unei chirii accesibile și bine poziționate. În această perioadă prețurile pot fi cu până la 20% mai ridicate. Cele mai căutate apartamente sunt cele de tip studio și unitățile cu două camere. Apartamentele noi prezintă un interes mai ridicat, dar contează foarte mult și zona și apropierea față de facultăți, în special în centrele universitare", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citat într-un comunicat al site-ului de imobiliare, citat de Agerpres.
Potrivit analizei, există patru zone în România unde se plătește, în medie, cel puțin 1.000 euro/lună pentru închirierea unui apartament. Trei dintre ele se află în Capitală, iar a patra în Brașov.
Prețurile se mențin în mare parte stabile în prima jumătate a lunii august față de cele solicitate în iulie, unele scumpiri putând fi observate punctual în București, Cluj-Napoca și Brașov.
Chiriile s-au majorat, însă, raportat la perioada similară a anului trecut. De atunci, proprietarii au crescut sumele solicitate pentru garsoniere cu 7%-14% în marile orașe. Avansul înregistrat în cazul apartamentelor cu 2 camere a fost cu cel mult 16%, iar cele pentru apartamentele cu 3 camere sunt cu 5%-17% mai mari decât anul trecut.
Chiar dacă în Timișoara s-au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale prețurilor în ultimul an pe toate categoriile de apartamente, orașul rămâne cel mai accesibil pentru cei care preferă închirierea în locul achiziției. O zonă din Constanța atrage, de departe, cei mai mulți potențiali chiriași, dar dispune și de cea mai bogată ofertă, respectiv Tomis Nord-Badea Cârțan. Bugetul mediu necesar închirierii unui apartament se menține în cele mai multe cartiere din Iași sub pragul de 400 euro/lună, se mai menționează în comunicat.
Potrivit sursei citate, piața bucureșteană este marcată, în prima jumătate a lunii august, de o relativă stabilitate la nivelul prețurilor solicitate de proprietari pentru închirierea apartamentelor, dacă ne raportăm la evoluția sa pe parcursul lunii iulie. Majorări ale prețurilor s-au putut observa doar în cazul apartamentelor cu două camere. Costul mediu este cu 20 de euro mai mare de la o lună la alta.
Chiriile s-au majorat, însă, cu 13% în cazul garsonierelor și apartamentelor cu două camere față de sfârșitul verii trecute. Au avansat într-un ritm mai lent sumele solicitate de proprietari pentru locuințele mai spațioase. Creșterea a fost cu 8% pentru apartamentele cu trei camere. Astfel, un chiriaș trebuie să aloce acum un buget mediu de 350 euro/lună pentru închirierea unei garsoniere, respectiv de 550 euro/lună și 700 euro/lună în cazul locuințelor cu 2 și 3 camere.
Persoanele aflate în momentul de față în căutarea unei chirii au cele mai multe șanse să găsească proprietatea potrivită nevoilor lor îndreptându-și căutările spre zone precum Berceni sau Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii, unde sunt scoase pe piață cele mai multe apartamente. Bugetul mediu care trebuie să fie alocat lunar chiriei este de 380-400 de euro.
Centrul orașului, mai exact arealul cuprins între Piața Victoriei și Piața Unirii, împreună cu Tineretului-Timpuri Noi sunt "zone fierbinți" din Capitală, unde prețul mediu ajunge și la 650 euro/lună.
"Acestea nu sunt totuși cele mai scumpe cartiere bucureștene. Primăverii ocupă primul loc în clasament și bate toate recordurile, inclusiv la nivel național. Cartierul exclusivist din Sectorul 1 dispune de o ofertă destul de limitată. În medie, chiria pentru un apartament este de 1.500 euro/lună, dar poate să depășească acest prag în cazul unor proprietăți excepționale.
În zona Aviatorilor-Kiseleff plătești 1.250 euro/lună pentru închirierea unui apartament, iar în vecinătatea parcului Herăstrău (actualul Regele Mihai I al României) 1.150 euro/lună. Acestea sunt, de altfel, singurele cartiere din Capitală unde chiria medie depășește 1.000 de euro/lună. În top se află și Dorobanți - cu o chirie medie de 800 euro/lună, Floreasca - unde plătești 750 euro/lună, Cotroceni, Aviației, Domenii și zona Piața Presei-Poligrafiei - unde un apartament poate fi închiriat, în medie, cu 700 euro/lună", se menționează în comunicat.
La polul opus se află cartiere din sudul orașului, precum Ferentari și Giurgiului, unde chiria medie solicitată pentru apartamente este de doar 350 euro/lună. Berceni și Progresul sunt alte două variante pentru cei aflați în căutarea unei chirii ieftine. Proprietarii solicită 380 euro/lună.
Pe piața din Cluj-Napoca se pot observa, luna aceasta, unele creșteri ale chiriilor solicitate pentru apartamentele cu trei camere. Proprietarii vor, în medie, 699 euro/lună, cu 24 euro mai mult decât în iulie. Raportat la august 2023, prețurile s-au majorat pentru aceste proprietăți cu 17%, mai mult decât în toate celelalte centre regionale majore monitorizate de Imobiliare.ro.
În cazul garsonierelor și apartamentelor cu două camere, chiriile au stagnat comparativ cu luna anterioară, și s-au majorat cu 9%, respectiv 10% față de vara trecută.
"Există, chiar și în aceste condiții, zone unde găsești chirii sub 500 de euro în Cluj-Napoca. Cel mai ieftin cartier este, în momentul de față, Someșeni. Plătești 400 euro/lună pentru un apartament. Chiar dacă prețurile sunt convenabile, Someșeni dispune de o ofertă restrânsă și atrage un număr mic de potențiali chiriași. Chirii sub 500 de euro găsești și în Mănăștur, Dâmbul Rotund, Iris și Gruia. În schimb, plătești lunar cele mai mari sume de bani proprietarului, dacă vrei să te muți în zone precum Andrei Mureșanu, Plopilor sau într-o clădire din centrul orașului. Luna aceasta cele mai căutate cartiere sunt Mărăști și Gheorgheni, unde chiria medie pentru un apartament este de 550 euro/lună. Alte variantă populare în rândul potențialilor chiriași sunt Mănăștur și Zorilor. De altfel, în Mănăștur și în Gheorgheni pot fi găsite cele mai multe apartamente de închiriat din Cluj-Napoca. O ofertă bogată există, în momentul de față, și în zona centrală a orașului, respectiv în cartierele Mărăști și Zorilor", subliniază sursa citată.
Proprietarii din Brașov au scumpit ușor chiriile în cazul apartamentelor cu două camere, media ajungând de la 490 euro în iulie la 499 euro în prima jumătate a lunii august. Costul de închiriere pentru garsoniere și apartamente cu două camere a rămas, până acum, neschimbat. Chiriile solicitate într-unele dintre cele mai scumpe zone din oraș rivalizează cu cele cerute de proprietarii din București și din Cluj-Napoca. De altfel, Calea Poienii este a patra cea mai scumpă zonă din țară pentru chiriași, după cartiere precum Primăverii, Aviatorilor-Kiseleff sau Herăstrău, toate din București. Cu o medie de 1.000 euro/lună, aceasta depășește cu mult centrul orașului Cluj-Napoca unde locuințele se închiriază cu 650 euro/lună.
Cei mai mulți potențiali chiriași care și-au căutat, luna aceasta, un apartament în Brașov pe site-ul de imobiliare s-au arătat interesați de proprietățile din zona Tractorul, unde chiria medie lunară este de 500 de euro. Locuințele din cartierul Astra, cele poziționate în centrul istoric al orașului și cele din zona Centrului Civic se află și ele pe radarul persoanelor care își caută o chirie.
Tot Tractorul oferă, de departe, cele mai multe opțiuni pentru chiriași, pe locul al doilea aflându-se Astra, un cartier se plătesc, în general, chirii mai mici. Proprietarii solicită aici, în medie, 430 euro/lună pentru un apartament.
În schimb, arată analiza, Timișoara este un oraș mare din România unde în luna august proprietarii solicită cele mai mici chirii. Zona Cetate poate fi considerată cea mai scumpă, dar chiar și așa prețul este de doar 450 euro/lună chirie pentru un apartament.
Complex-Stadion, Circumvalațiunii, Aradului și Lipovei atrag, la rândul lor, un număr important de potențiali chiriași și dispun de un număr mare de locuințe scoase pe piața închirierilor. Media prețurilor în aceste zone se încadrează în intervalul 350-370 euro/lună, excepție făcând locuințele din Calea Aradului pentru care proprietarii solicită 420 euro/lună.
Persoanele care vor să-și limiteze cât mai mult cheltuielile se pot orienta spre cartiere precum Buziașului, Blașcovici sau Freidorf unde vor avea de plată lunar o chirie de până în 300 euro.
În cazul orașului Constanța, piața chiriilor se menține stabilă în prima jumătate a lunii august, fiind practicate pe plan local prețuri similare cu cele din iulie. Bugetul necesar pentru închirierea unei garsoniere este de 301 euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu 2 camere chiriașii achită, în medie, 450 euro/lună. Chiriile cele mai mari sunt cele aferente apartamentelor cu trei camere. În cazul acestora, un chiriaș trebuie să fie pregătit să plătească circa 600 euro/lună.
Cei care și-au căutat un apartament de închiriat pe Imobiliare.ro în prima jumătate a lunii august și-au arătat interesul în special pentru locuințele situate în zona Tomis Nord-Badea Cârțan. Aici pot fi găsite cele mai multe apartamente de închiriat din Constanța, iar prețurile solicitate de proprietari sunt, în medie, de 450 euro/lună. Spre comparație, în cele mai scumpe zone - Delfinariu, Faleză Nord și în centrul orașului - un chiriaș trebuie să achite 600 euro/lună.
O altă zonă populară în rândul chiriașilor este și Parcul Tăbăcărie-Satul de Vacanță unde proprietarii solicită o chirie similară cu cea din Tomis Nord-Badea Cârțan. Numărul apartamentelor care își așteaptă, în această perioadă, chiriași este însă aici unul mult mai mic.
"Se găsesc alternative ieftine pentru persoanele care dispun de un buget limitat în Zona Industrială - CET, Km 4-5, Km 4 și în zona Faleză Sud (Poarta 6). Chiriile încep, în medie, de la 230 euro/lună și ajung la 360 euro/lună", semnalează analiza.
Proprietarii din Iași au crescut chiriile față de sfârșitul verii trecute, atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor cu două și trei camere. Este vorba despre majorări cu 7%, respectiv cu 5% și 11%. În cele mai multe cartiere ieșene e nevoie de cel mult 400 euro/lună pentru chirie.
Apartamentele aflate în zona centrală a orașului ajung pe piață cu cele mai mari prețuri. În medie, un chiriaș trebuie să scoată din buzunar 500 euro/lună. Căutate sunt și locuințele situate în zonele Copou-Sărărie, Tătărași și Păcurari-Canta. Chiria medie pentru un apartament localizat în zona Copou-Sărărie este de 450 euro/lună. Pentru celelalte două bugetul mediu necesar închirierii unui apartament este de 380 euro/lună.
Alternative pentru persoanele care dispun de un buget redus care poate fi alocat lunar plății chiriei pot fi găsite în zonele Bularga, Mircea cel Bătrân sau Alexandru cel Bun.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice