În proiect, cea mai importantă reformă a normelor UE în materie de TVA din ultimii 25 de ani
Numărul 39, 17-23 oct. 2017 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a lansat recent cea mai importantă reformă a normelor UE în materie de TVA din ultimii 25 de ani. Această restructurare ar îmbunătăți și ar moderniza sistemul de TVA atât pentru autoritățile publice, cât și pentru companii. Demersul are loc în contextul în care normele actuale privind TVA constituie unul dintre ultimele domenii ale legislației UE care nu sunt în concordanță cu principiile care stau la baza pieței unice. „Pe ansamblu, pierderile anuale de venituri din TVA depășesc 150 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că statele membre nu încasează venituri care ar putea fi folosite pentru școli, drumuri și servicii medicale. Din această sumă se estimează că aproximativ 50 de miliarde de euro, adică 100 euro pe cetățean european pe an, se pierd din cauza fraudelor transfrontaliere în domeniul TVA. Este posibil ca aceste fonduri să fie utilizate pentru finanțarea organizațiilor criminale, inclusiv a terorismului. Se estimează că această sumă ar putea fi redusă cu 80% grație reformei propuse”, se precizează într-un comunicat al CE.
Un sistem mai simplu de utilizat de către companii
Reprezentanții Executivului de la Bruxelles relevă că reforma propusă ar permite ca sistemul de TVA să devină mai robust și mai simplu de utilizat de către companii. Comisia dorește un sistem de TVA care să ajute întreprinderile europene să valorifice toate beneficiile oferite de piața unică și să concureze pe piețele mondiale. Întreprinderile care efectuează operațiuni comerciale transfrontaliere suportă în prezent costuri de conformare cu 11% mai ridicate în comparație cu cele care desfășoară activități numai la nivel național. Simplificarea și modernizarea sistemului de TVA ar trebui să reducă aceste costuri cu aproximativ un miliard de euro.
„La douăzeci și cinci de ani de la crearea pieței unice, companiile și consumatorii se confruntă în continuare cu 28 de regimuri diferite de TVA atunci când desfășoară activități transfrontaliere. (...) Acest sistem anacronic bazat pe frontierele naționale trebuie înlocuit! Până în 2022 ar trebui ca statele membre să considere operațiunile transfrontaliere legate de TVA drept operațiuni naționale, în cadrul pieței noastre interne. Se preconizează că actuala propunere va reduce fraudele transfrontaliere în domeniul TVA cu aproximativ 80%. În același timp, aceasta va ușura sarcinile întreprinderilor europene care desfășoară operațiuni transfrontaliere, reducând birocrația și simplificând procedurile legate de TVA. Pe scurt: este o veste bună pentru întreprinderi, pentru consumatori și pentru bugetele naționale și o veste proastă pentru evazioniști”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.
Prin pachetul legislativ prezentat, CE propune modificarea fundamentală a sistemului de TVA actual, prin impozitarea vânzărilor de bunuri dintr-o țară a UE în alta în același mod ca a vânzărilor de bunuri în interiorul unui stat membru.
4 principii fundamentale: combaterea fraudei, ghișeul unic, mai multă coerență, mai puțină birocrație
Un nou spațiu unic definitiv pentru TVA se bazează, potrivit CE, pe patru principii fundamentale, așa-numite „pietre de temelie”:
- combaterea fraudei, prin perceperea TVA în cadrul comerțului transfrontalier între companii. În prezent, acest tip de comerț este scutit de TVA, ceea ce creează o lacună ușor de exploatat de întreprinderile lipsite de scrupule pentru a colecta TVA și a dispărea ulterior fără a vărsa banii către autoritățile fiscale.
- un ghișeu unic, ce va permite întreprinderilor care efectuează vânzări transfrontaliere să își îndeplinească mai ușor obligațiile de plată a TVA. Comercianții vor putea să facă declarații și plăți prin intermediul unui singur portal online în propria limbă și conform acelorași norme și formulare administrative ca în țara lor de origine. Statele membre își vor plăti TVA reciproc în mod direct, așa cum se întâmplă deja pentru toate vânzările de servicii electronice.
- mai multă coerență prin trecerea la principiul „destinației”, conform căruia TVA finală este totdeauna plătită în statul membru al consumatorului final și este percepută la cota aplicată de statul membru respectiv. Principiul este deja în vigoare pentru vânzarea de servicii electronice.
- mai puțină birocrație, prin simplificarea normelor privind facturarea, ceea ce va permite vânzătorilor să întocmească facturi în conformitate cu normele din țara lor de origine chiar și în cazul operațiunilor transfrontaliere. Întreprinderile nu vor mai fi nevoite să întocmească o listă de operațiuni transfrontaliere pentru autoritatea lor fiscală (așa-numita „declarație recapitulativă”).
Se introduce noțiunea de persoană impozabilă atestată
Propunerea introduce, de asemenea, noțiunea de persoană impozabilă atestată – o categorie de întreprinderi de încredere, care vor beneficia de norme mai simple și mai rapide. Totodată, au fost propuse patru „soluții rapide”, care vor intra în vigoare până în 2019. Aceste măsuri pe termen scurt au fost solicitate în mod explicit de statele membre pentru a îmbunătăți funcționarea cotidiană a sistemului actual de TVA până când va fi convenit și implementat integral regimul definitiv.
Etape următoare
Propunerea legislativă va fi trimisă statelor membre în cadrul Consiliului pentru aprobare și Parlamentului European pentru consultare. CE precizează că va continua această inițiativă în 2018 cu o propunere juridică detaliată în vederea modificării Directivei privind TVA la nivel tehnic, astfel încât regimul definitiv de TVA propus să fie pus în aplicare fără probleme.
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice