În Săptămâna Mare, Corul Madrigal a susținut… Mari Concerte
Numărul 14-15, 12-25 apr. 2023 » Eveniment
Zilele premergătoare Sfintelor Sărbători Pascale au fost marcate în întreaga țară ca manifestări cultural-artistice de amploare. În acest mod, continuă și se îmbogățesc cele mai variate și mai atractive tradiții care îmbină armonios credința strămoșească, obiceiurile izvorâte din viața religioasă cu spiritul creativ din toate domeniile artei populare și culte. Asemenea manifestări reprezintă expresii dintre cele mai convingătoare ale dragostei față de tot ceea ce este frumos la om și la omenire, sub semnul specificului local și național, al respectului față de valorile universale. Sunt caracteristici pe care le regăsim în fiecare manifestare din această perioadă.
Dacă ar fi, totuși, să operăm o selecție din mii și mii de exemple, cu siguranță, ne vom opri asupra programului unei formații artistice dintre cele mai reprezentative, iar din rândurile acestora, se va detașa, prin tot ceea ce-l definește, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Principalul argument îl constituie valoarea deosebită, recunoscută la scară internațională, a acestui cor devenit legendar. Un asemenea argument este completat de realizări remarcabile consemnate în nu mai puțin de 60 de ani. Reamintim că, la 11 aprilie 1963, tânărul dirijor și compozitor Marin Constantin (1925-2011) a înființat Corul Madrigal, care, în scurt timp, și-a câștigat emblema de „brand de țară”.
Mesager în zeci de state de pe toate continentele al artei corale românești și mondiale, Corul a avut și are un repertoriu impresionant, pornind de la muzica Renașterii până la creațiile din zilele noastre. De asemenea, reamintim că, în noiembrie 2016, a fost declarat oficial drept Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, odată cu acordarea Premiului „Jean Nussbaum & Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace și Securitate.
După 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituție publică de concerte de importanță națională, își continuă parcursul de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și mai apreciate ansambluri corale europene. Mai reamintim că, din anul 2011, Corul Madrigal desfășoară Programul Național Cantus Mundi, cel mai amplu program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, program inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește, în prezent, peste 1.800 de coruri cu peste 63.000 de copii din țară și diaspora.
Evenimentul actual, programat să se desfășoare până la 13 aprilie, este Turneul Național de Paște „Săptămâna Patimilor”. Spectacolele extraordinare au fost susținute la Bacău, Iași, Târgu Mureș, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea și, în final, la București. Au participat și corurile de copii ale Programului Național Cantus Mundi din fiecare oraș.
Potrivit organizatorilor, structurat ca o propunere de introspecție și de redescoperire prin sunet a înțelesurilor universale ale Săptămânii Mari, repertoriul a invitat publicul să întâmpine Sfintele Sărbători de Paști cu o serie de 13 compoziții de factură spirituală românești și universale. În program au fost prevăzute lucrări semnate de Anton Pann, Gheorghe Cucu, Gheorghe Danga, precum și de Wolfgang Amadeus Mozart, Krzysztof Penderecki și Christopher Tin. Spectacolele au fost completate cu scenografie și imagine, precum și cu recitarea unor texte sacre din Noul Testament. Prin tot ceea ce am consemnat, Turneul de Paște se înscrie în programul aniversar „Madrigal – 60”, care include peste 30 de evenimente speciale desfășurate pe tot parcursul anului 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice