În UE, femeile reprezintă aproximativ jumătate dintre angajații din domeniul științei și tehnologiei
Numărul 19, 19-25 mai 2021 » Roza vânturilor
În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene există cel puțin tot atâtea femei ca și bărbați în învățământul universitar, iar numărul femeilor studenți doctoranzi a crescut mult mai rapid decât numărul echivalent de studenți doctoranzi bărbați, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În 2020, din aproape 73 de milioane de persoane angajate în UE în domeniul științei și tehnologiei, cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 de ani, aproape 37,5 milioane erau femei (51,3%) și 35,5 milioane erau bărbați (48,7%).
În două treimi dintre statele membre ale Uniunii Europene, majoritatea persoanelor angajate în domeniul științei și tehnologiei erau femei, cea mai ridicată pondere fiind în Lituania și Letonia, cu 63,7% și, respectiv, 62,9%. Austria, Olanda, Luxemburg, Cehia, Italia și Malta sunt singurele țări cu o pondere se sub 50%, variind între 49,9% și 45,2%.
La nivel regional (NUTS1), cea mai ridicată pondere a femeilor angajate în domeniul științei și tehnologiei anul trecut a fost observată în Lituania (63,7%), Letonia (62,9%), regiunile nord și sud-est din Bulgaria (60,4%), Azore (59,6%) și Estonia (59,5%).
În contrast, Malta avea doar 45,2% dintre femei angajate în domeniul științei și tehnologiei, ea fiind urmată de regiunile italiene din sud, nord-vest, nord-est și centru, variind între 45% și 47%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice