
Industria dă semne de relansare
Numărul 8, 17-23 mai 2016 » Breviar statistic
În luna martie 2016, producția industrială a crescut față de luna precedentă atât ca serie brută (+10,3%), cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (+0,1%). Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială a crescut ca serie brută cu 2,9% și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,4%.
În primul trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2015, producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 0,6%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+1,8%). Industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 17,4%, respectiv cu 3,9%. Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele trei luni ale anului în curs, comparativ cu intervalul similar din 2015, s-a diminuat cu 0,5%, ca urmare a scăderii industriei extractive (‐17,0%) și a producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (‐4,6%). Industria prelucrătoare a înregistrat o creștere de 0,9%.
În martie 2016, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, au crescut atât față de luna precedentă cu 7,8%, cât și față de luna corespunzătoare din anul precedent cu 6,6%. În primul trimestru al anului, comparativ cu același interval din 2015, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 4,0%, pe fondul creșterilor înregistrate în industria bunurilor de folosință îndelungată (+15,4%), industria bunurilor de capital (+8,8%) și industria bunurilor de uz curent (+2,5%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 4,2%.
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială