Inflația în zona euro a revenit pe creștere în octombrie, până la 2%
Numărul 44, 6-12 nov. 2024 » Breviar statistic
Rata anuală a inflației în zona euro a înregistrat o creștere peste așteptări în luna octombrie, după ce în septembrie coborâse la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani și jumătate, informează AFP, preluată de Agerpres. Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 2% în luna octombrie 2024, de la un nivel de 1,7% în septembrie. Inflația în zona euro este astfel fix la nivelul țintă avut în vedere de Banca Centrală Europeană.
Analiștii intervievați de Factset și Bloomberg mizau, în medie, pe un avans al inflației de la 1,7% în septembrie, până la 1,9% în octombrie.
Datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a rămas neschimbată în octombrie la 2,7%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Revenirea pe creștere a inflației în zona euro se explică în principal prin tarifele la servicii, care au crescut cu 3,9%, în timp ce prețurile la alimente s-au majorat cu 2,9% în ritm anual. În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 4,6% în luna octombrie, după ce în septembrie au fost mai mici cu 6,1%.
Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă și datele privind inflația în Uniunea Europeană, să fie dată publicității la data de 19 noiembrie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național