INS a revizuit în urcare valoarea PIB din trimestrul al doilea, dar menține ritmul de creștere la 6%
Numărul 28, 11-17 octombrie 2016 » Breviar statistic
Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit în urcare valoarea produsului intern brut (PIB) pentru trimestrul al doilea din acest an față de datele preliminare publicate în urmă cu o lună, însă a menținut ritmul de creștere la nivelul indicat anterior, de 6%, față de aceeași perioadă a anului trecut, informează News.ro. Economia românească a crescut în al doilea trimestru din 2016 cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe seria brută, și cu 5,9% pe seria ajustată la influențele sezoniere, arată al doilea set de date preliminare, publicat de INS. Rata de creștere este cea mai înaltă înregistrată din 2008 încoace. Comparativ cu trimestrul precedent, economia românească a crescut cu 1,5% în termeni reali, datele fiind, de asemenea, reconfirmate.
Pe seria brută, valoarea PIB – principalul indicator care arată dimensiunea economiei – din trimestrul al doilea a fost de 178,86 miliarde de lei (circa 39,7 miliarde de euro), arată datele publicate la 7 octombrie, în timp ce datele publicate la 6 septembrie indicau un nivel mai mic cu 2,5 miliarde de lei, de 176,38 miliarde de lei (circa 39,2 miliarde de euro). În primul semestru, economia a crescut cu 5,2% pe seria brută și cu 5% pe seria ajustată la variațiile sezoniere.
Valoarea PIB a fost revizuită, de asemenea, în urcare, de la 323,1 miliarde de lei, în urmă cu o lună, până la 325,57 miliarde de lei (circa 72,3 miliarde de euro), în datele publicate la 7 octombrie.
Economia a fost susținută în prima jumătate a acestui an în principal de consum, dar contribuția consumului a fost revizuită în ușoară scădere. „Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populației, de la +7,3% la +7,0%, ca urmare a reducerii volumului său de la 111,2% la 110,8% (...)”, arată comunicatul INS. Astfel, cheltuielile de consum ale populației au avansat în trimestrul al doilea cu 10,8%, față de 11,2%, cât indicau primele estimări. În schimb, cheltuielile administrațiilor publice au contribuit mai mult la creșterea economică din primul trimestru, cu 0,5%. De asemenea, avansul importurilor și exporturilor a fost mai mare față de estimările din urmă cu o lună, iar contribuția negativă a comerțului exterior la PIB a fost revizuită în scădere.
Formarea brută de capital fix, un indicator al investițiilor din economie, a avansat cu 10,7% în trimestrul al doilea, rată revizuită în ușoară urcare, de la 10,6%.
În trimestrul al doilea, trei sectoare au avut o contribuție determinantă la creșterea economică, arată detaliile publicate de INS. Astfel, activitatea din agricultură a crescut cu 17,9% față de trimestrul al doilea din 2015, sectorul informații și comunicații a avansat cu 17,3%, iar comerțul – cu 11,9%. Statisticile oficiale arată însă că toate sectoarele economiei au fost pe plus în trimestrul al doilea, cele mai mici rate de creștere fiind înregistrate în tranzacții imobiliare (+1,1%) și intermedieri financiare (+1,7%).
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice