INS: Managerii estimează un declin al afacerilor din comerț și construcții până în februarie
Telex » Știri 28 decembrie 2016
Directorii firmelor din România se aşteaptă la o scădere moderată a activităţii în comerţ şi la un declin abrupt în construcţii în perioada decembrie-februarie, precum şi la o diminuare a numărului de salariaţi în cele două sectoare, în timp ce activitatea şi forţa de muncă urmează să se menţină stabile în industrie şi în servicii, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele arată modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii trecute, care indica o scădere mai temperată a activităţii în comerţ şi construcţii, pentru perioada noiembrie-ianuarie, şi estimări mai optimiste pentru industrie. Singura creştere – modestă – a activităţii, în intervalul decembrie-februarie, este aşteptată în servicii, cu un sold conjuctural de +3%, în timp ce în industria de prelucrare este estimat cel mai modest declin, cu -5%, faţă de +2% în raportul anterior. „Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de scădere mai semnificativă (sold conjunctural -36%)”, se arată în raportul INS.
Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.
În schimb, managerii au aşteptări pesimiste în privinţa activităţii din construcţii, cu un sold conjunctural de -34% (faţă de -32% în raportul precedent), situaţie obişnuită în perioada iernii, când activitatea din construcţii scade semnificativ. De asemenea, activitatea din comerţul cu amănuntul ar urma să intre în declin până în februarie, soldul conjunctural fiind de -14%.
Managerii prevăd o stabilitate a forţei de muncă în industrie şi servicii şi o scădere în comerţ şi mai ales în construcţii. Astfel, în comerţ se aşteaptă o diminuare a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de -16%, în timp ce în construcţii aşteptările sunt chiar mai slabe, cu un sold conjunctural de -21%. În servicii şi în industrie sunt estimate creşteri moderate ale personalului, cu solduri conjuncturale de +4%, respectiv +1%.
Ancheta INS mai arată că managerii se aşteaptă la o uşoară scădere a preţurilor în construcţii până în luna februarie, cu un sold conjunctural de -6%, şi la stagnări ale preţurilor în celelalte sectoare.
(Sursa: News.ro)
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție