
INS: Productivitatea muncii în industrie a crescut cu 12,1%, în primele nouă luni din 2021
Numărul 46, 8-14 dec. 2021 » Breviar statistic
Productivitatea muncii în industrie a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 12,1%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. Pe sectoare de activitate s-au înregistrat creșteri în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+12,8%), industria prelucrătoare (+12,6%) și industria extractivă (+1,9%).
Productivitatea pe marile grupe industriale a crescut la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de capital (+19,2%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+16,9%), industria energetică (+15,2%), industria bunurilor intermediare (+8,8%) și industria bunurilor de uz curent (+3,9%).
Față de luna precedentă, în septembrie 2021 productivitatea muncii în industrie s-a majorat cu 10,9% datorită creșterilor din industria prelucrătoare (+14%) și din industria extractivă (+3,7%).
Productivitatea muncii a scăzut la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, cu 4,4%.
Pe marile grupe industriale productivitatea muncii a avut următoarele evoluții: industria bunurilor de capital (+21,5%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+13,5%), industria bunurilor intermediare (+10,1%), industria bunurilor de uz curent (+9,9%), industria energetică (-3%).
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în septembrie 2021 productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,1% ca urmare a diminuărilor înregistrate de industria prelucrătoare (-5,7%) și industria extractivă (-0,3%).
Productivitatea muncii în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut cu 8,6%.
Pe marile grupe industriale, productivitatea muncii a scăzut în industria bunurilor de capital (-15,3%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (-9,7%), a rămas la același nivel în industria bunurilor intermediare și a crescut în industria energetică (+11,2%) și industria bunurilor de uz curent (+1,3%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Cu privirea din prezent spre un trecut fondator. O expoziție internațională Leonardo da Vinci, la Bușteni
Un regal artistic sub prestigioasa emblemă a „Cununii Carpaților”
Smaranda Brăescu, un reper în istoria aeronauticii românești
Restaurarea frescei din Aula Magna a ASE, prilej de reamintire a frumoșilor ani de studenție
Meserii legendare, o expoziție emblematică pentru București
BookFest a reînviat la Timișoara
„Muzică pe pâine”, o invitație la o lume sonoră fascinantă
Festivalul Dinu Lipatti, „cap de afiș” al actualității cultural-artistice