INS: Românii au consumat în 2018 mai multe produse de origine vegetală

INS: Românii au consumat în 2018 mai multe produse de origine vegetală

Numărul 2, 21-27 ian. 2019  »  Roza vânturilor

Consumul mediu net zilnic pe locuitor a fost constituit, în anul 2018, în proporție de 60,1% din produse de origine vegetală și de 39,9% din produse de origine animală, conform cercetării statistice „Disponibilitățile de consum ale populației în anul 2018”, realizată de Institutul Național de Statistică (INS), informează Agerpres. Potrivit INS, cele mai mari ponderi în consumul mediu net zilnic pe locuitor le-au avut laptele și produsele din lapte (30,6%), legumele și produsele din legume (17,0%), cerealele și produsele din cereale (16,1%), fructele și produsele din fructe (10,6%), cartofii (9,5%) și carnea și produsele din carne (7,2%); aceste șase grupe de produse au reprezentat peste 90% din consumul mediu net zilnic pe locuitor.

În anul 2018, o persoană a consumat, în medie pe zi, 2.315 grame alimente, mai mult cu 85 grame față de anul precedent, din care: 1.391 grame (+57 grame față de anul precedent) alimente de origine vegetală și 924 grame alimente de origine animală (+28 grame față de anul precedent).

Conform INS, calitatea consumului mediu net zilnic este evidențiată prin conținutul în calorii și factori nutritivi (proteine, lipide, glucide). Pentru realizarea funcțiilor vitale, organismul are nevoie de energie (calorii) și factori nutritivi (proteine, lipide, glucide). Producerea de energie necesară organismului uman se realizează, în special, prin consumul de glucide și lipide, proteinele având un rol deosebit în creștere. Conform unor studii referitoare la nutriție, proporția substanțelor nutritive într-o rație calorică echilibrată (pentru adultul sănătos) trebuie să fie de: 10% - 15% (13% în medie) proteine; 25% - 30% (28% în medie) lipide; 55% - 65% (60% în medie) glucide.

Având în vedere aceste limite, consumul mediu zilnic de calorii pe locuitor în anul 2018 poate fi considerat echilibrat și s-a situat: peste medie la proteine; proporția caloriilor provenite din proteine în consumul mediu zilnic de calorii a fost de 13,6%; peste medie la lipide, depășind ușor limita superioară; proporția caloriilor provenite din lipide în consumul mediu zilnic de calorii a fost de 30,9%; sub medie la glucide; proporția caloriilor provenite din glucide în consumul mediu zilnic de calorii a fost de 55,5%.

Studiul arată că, în 2018, comparativ cu 2017, consumul mediu anual pe locuitor a înregistrat atât scăderi, cât și creșteri la grupele de produse de origine vegetală. Astfel, consumul mediu anual de cereale și produse din cereale (în echivalent boabe) pe locuitor, a înregistrat o scădere de 2,8 kg, față de anul precedent. Atât consumul mediu anual de grâu și secară și produse din grâu și secară (în echivalent boabe) pe locuitor, cât și consumul mediu anual de porumb și produse din porumb (în echivalent boabe) pe locuitor, au înregistrat scăderi de 1,4 kg, respectiv de 1,3 kg.

Comparativ cu anul precedent, consumul mediu anual de orez, pe locuitor, a scăzut cu 0,1 kg. Consumul mediu anual de legume, produse din legume (în echivalent legume proaspete), leguminoase boabe și pepeni, pe locuitor, a înregistrat o creștere de 14,4 kg față de anul precedent. Această evoluție s-a datorat creșterii consumurilor medii anuale pe locuitor de: tomate (+3,8 kg), ceapă uscată (+2,8 kg), varză (+1,9 kg), leguminoase boabe (+1,7 kg), pepeni (+1,3 kg), alte legume (+1,3 kg), rădăcinoase comestibile (+1,1 kg), castraveți (+0,8 kg), ardei (+0,7 kg) și usturoi uscat (+0,1 kg). S-au înregistrat scăderi ale consumurilor medii anuale, pe locuitor la: mazăre verde (-0,7 kg) și fasole verde (-0,4 kg).

Consumul mediu anual de cartofi, pe locuitor, a scăzut cu 1,1 kg în 2018, comparativ cu anul precedent. Consumul mediu anual de fructe și produse din fructe (în echivalent fructe proaspete), pe locuitor, a crescut (+14,7 kg) în 2018, comparativ cu anul precedent, în principal ca efect al creșterii consumului mediu anual pe locuitor de mere (+5,4 kg), prune (+2,3 kg), diverse fructe indigene (+2,0 kg), cireșe-vișine (+1,7 kg) și struguri (+0,6 kg). Scăderi ale consumului mediu anual pe locuitor s-au consemnat la piersici-nectarine (-1,2 kg).

Consumul mediu anual al tuturor componentelor grupei diverse fructe indigene (nuci, caise-zarzăre, pere și alte fructe indigene) a fost în creștere. La categoria fructe meridionale și exotice față de anul precedent s-au înregistrat creșteri la consumul mediu anual pe locuitor, cu 3,9 kg.

În ceea ce privește consumul mediu anual de zahăr și produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) pe locuitor, acesta a scăzut cu 0,3 kg în anul 2018 comparativ cu anul 2017. Consumul mediu anual de grăsimi vegetale, pe locuitor, a scăzut comparativ cu anul precedent.

Consumul mediu anual de uleiuri vegetale, pe locuitor, a crescut cu 0,2 kg în anul 2018 comparativ cu anul precedent, iar consumul mediu anual de margarină, pe locuitor, a scăzut cu 0,7 kg în anul 2018 comparativ cu anul precedent.

Consumul mediu anual de carne, produse din carne și organe comestibile (în echivalent carne proaspătă), pe locuitor, a crescut cu 5,2 kg.

Evoluția componentelor consumului mediu anual de carne, produse din carne și organe comestibile se prezintă astfel: s-au înregistrat creșteri ale consumurilor medii anuale, pe locuitor, la carne și produse din carne de porcine (+2,2 kg), de pasăre (+2,0 kg), de bovine (+0,3 kg) și la alte feluri de carne (+1,0 kg). Scăderi s-au înregistrat la consumul mediu anual, pe locuitor, de organe comestibile (-0,2 kg) și la cel de carne și produse din carne de ovine - caprine (-0,1 kg). Consumul mediu anual, pe locuitor, de pește și produse din pește (în echivalent pește proaspăt) a crescut cu 0,4 kg față de anul 2017.

Consumul mediu anual, pe locuitor, de lapte și produse din lapte, în echivalent lapte de 3,5% grăsime (exclusiv unt), a crescut cu 6,7 litri în anul 2018. Consumul mediu anual, pe locuitor, de ouă a scăzut cu 19 bucăți față de anul precedent.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.