Institutele economice din Germania și-au îmbunătățit previziunile privind evoluția PIB în 2022
Numărul 39, 20-26 oct. 2021 » Lumea în care trăim
Principalele institute economice din Germania și-au înrăutățit estimarea lor comună privind ritmul de creștere înregistrat în acest an de cea mai mare economie a Europei, din cauza blocajelor apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare, dar au îmbunătățit semnificativ prognozele pentru anul viitor, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Prognozele bianuale, care sunt utilizate de Guvernul de la Berlin la elaborarea propriilor previziuni economice, sunt elaborate de German Institute for Economic Research (DIW) din Berlin, Halle Institute for Economic Research (IWH), Ifo din Munchen, IfW din Kiel și RWI-Leibniz Institute for Economic Research din Essen. Acestea se așteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de 2,4% în 2021, de la un nivel de 3,7% previzionat anterior. Pentru 2022, cele cinci institute economice din Germania prognozează o creștere a economiei de 4,8%, de la 3,9% anterior, apreciind că economia va ajunge la utilizarea normală a capacității în cursul anului, în urma atenuării graduale a efectelor pandemiei.
„Provocările reprezentate de schimbările climatice și expansiunea mai redusă a economiei, în urma diminuării forței de muncă, vor reduce oportunitățile de consum”, a apreciat Oliver Holtemoeller de la IWH.
Industrială globală este afectată de deficitul de componente, de problemele de transport și de lipsa containerelor de marfă. Și criza de pe piața forței de muncă afectează redresarea, după criza provocată anul trecut de pandemie.
Ministerul Economiei a apreciat că PIB-ul Germaniei a crescut probabil în trimestrul trei din 2021, în urma evoluției foarte bune a sectorului serviciilor, deși expansiunea ar urma să stagneze spre finalul anului.
Cele cinci institute se așteaptă ca inflația să se situeze la 2,5% în 2022 și la 1,7% în 2023. Anterior, Fondul Monetar Internațional și-a revizuit și el estimările privind creșterea economică a Germaniei în 2021, până la 3,1%, cu o jumătate de punct procentual mai puțin decât estima în luna iulie a acestui an.
Cele mai recente date statistice, publicate zilele trecute, arată că volumul exporturilor Germaniei a scăzut în luna august pentru prima dată în ultimele 15 luni, ca urmare a problemelor apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare care afectează întreaga economie mondială.
Datele oficiale cu privire la evoluția economiei germane în trimestrul al treilea vor fi publicate la 29 octombrie. Tot la finele acestei luni ar urma să fie publicate și noile prognoze de creștere ale Guvernului de la Berlin, care până acum estima un avans de 3,5% pentru acest an și unul de 3,6% pentru anul următor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național