Investițiile private în locuințe de închiriat și în cămine studențești, în extindere la nivel european
Numărul 21-22, 4-17 iun. 2025 » Analize și sinteze
Sectorul „living”, ce include locuințele destinate închirierii (PRS), căminele studențești (PBSA) și soluțiile de locuire colectivă, continuă să atragă un interes puternic din partea investitorilor în Europa, o atenție tot mai mare fiind înregistrată în Europa Centrală și de Est, în special în România, relevă un studiu de specialitate, citat de Agerpres. Conform cercetării „European Living Investor Survey 2025”, realizată de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield, trei sferturi (75%) dintre investitorii intervievați estimează o creștere a expunerii lor în acest sector în următorii cinci ani.
„Deși piețele consacrate precum Regatul Unit, Spania și Germania rămân în topul preferințelor investitorilor, raportul evidențiază un interes tot mai mare pentru Europa Centrală și de Est, în special România. Cu o cerere în creștere pentru locuințe de închiriat, centre universitare relevante în orașe precum București, Cluj-Napoca sau Timișoara, precum și costuri de dezvoltare competitive, România este din ce în ce mai atractivă pentru investitorii în căutare de randamente solide și proiecte greenfield”, se menționează în studiu.
Estimările consultanților în imobiliare arată că segmentul „living” a ajuns să aibă o pondere de circa 20% din volumul total al investițiilor imobiliare europene.
În 2024, investițiile în locuințe destinate închirierii au însumat aproximativ 33 miliarde euro, în timp ce segmentul PBSA a atras 6 miliarde euro, fiind segmentul cu cel mai mare potențial de creștere pentru 2025 datorită randamentelor ridicate și reglementărilor mai permisive comparativ cu alte sectoare ale pieței imobiliare.
„Piața rezidențială destinată închirierii din România începe să capteze tot mai multă atenție din partea investitorilor instituționali, în special în contextul tendințelor europene care favorizează extinderea segmentului «living». Creșterea urbanizării, nevoia tot mai accentuată pentru locuințe moderne de închiriat și atractivitatea centrelor universitare precum București, Cluj-Napoca sau Timișoara poziționează România ca un pol emergent în Europa Centrală și de Est. În plus, interesul investitorilor pentru diversificarea portofoliilor, alături de perspectivele pozitive legate de scăderea dobânzilor și redresarea valorilor de piață, pot accelera dezvoltarea proiectelor de tip PRS și PBSA pe piața locală”, a declarat, într-un comunicat de presă, Vlad Săftoiu, head of research la Cushman & Wakefield Echinox. Astfel, un semnal clar al încrederii în această direcție este reprezentat de finanțarea de până la 120 milioane de euro obținută recent de AFI Europe de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), destinată sprijinirii dezvoltării de proiecte în România, Polonia, Serbia și Cehia.
De altfel, BERD a anunțat că abordarea deficitului de locuințe din Europa Centrală și de Est este o prioritate strategică, iar AFI Europe se remarcă deja drept un actor-cheie în dezvoltarea PRS în Polonia și Cehia, cu extindere recentă în România și Serbia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
„Bucharest Tech Week”, o imagine a viitorului pregătită în prezent
BookFest: un milion de cărți și tot atâtea oferte de lectură captivantă
Mărturii de neuitat despre Tudor Arghezi, marele autor al „Cuvintelor potrivite”
București, gazdă a unui spectacol internațional al „sportului minții”
LYNX Festival – imagini ale minunilor naturii, pledoarie în susținerea protecției mediului
20 de săptămâni de regal teatral: Caravana Shakespeare
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile