Istoria de lângă noi: Arcul de Triumf poate fi din nou vizitat
Numărul 23-24, 16-29 iun. 2021 » Eveniment
Nu putem decât să ne bucurăm că, treptat, viața cultural-artistică din București și din numeroase alte localități revine la ceea ce numim normalitate. Astfel, între edificiile-simbol care au devenit din nou accesibile publicului larg se înscrie, în aceste zile, Arcul de Triumf din Capitală. O dovadă de netăgăduit a interesului deosebit față de ceea ce oferă grandiosul monument este faptul că, în această perioadă, se înregistrează zilnic sute de vizitatori, ponderea cea mai mare deținând-o copiii, tinerii și turiștii străini.
Înfățișarea exterioară, de o solemnitate aparte, atrage atenția, în primul rând, prin basoreliefurile Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, prin textele proclamațiilor Suveranului Întregitor de Țară, de al cărui nume este legată pe vecie Marea Unire. Totul se înfățișează într-o impresionantă armonie caracteristică operelor ilustrului arhitect Petre Antonescu. După admirarea sculpturilor unei strălucite pleiade de artiști plastici, între care Constantin Baraschi, Alexandru Călinescu, Mac Constantinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea, vizitatorul pășește în spațiul de sub marea deschidere a Arcului de Triumf. Aici, privirea întâlnește, sculptate în marmură, numele locurilor în care s-au desfășurat cele mai mari bătălii ale Armatei Române în Primul Război Mondial: Cașin, Jiu-Olt, Dragoslavele, Neajlov, Oituz, Mărăști, Mărășești, Răzoare, Vrancea, Muncelu, Coșna, Budapesta. Aceste locuri fac legătura cu o salbă de monumente precum Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, Mausoleul de la Mărășești, Crucea de pe muntele Caraiman, Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului ale lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu.
În continuare, drumul îl poartă pe vizitator la primul palier al Arcului de Triumf, acolo unde a fost amenajat un muzeu cu patru secțiuni: Marele Război al Reîntregirii Neamului, Heraldica Marilor Familii Boierești, Istoria Monumentului și Marea Unire din 1918. Totul înfățișat prin documente de epocă, fotografii, filme.
Pe al doilea palier, o vastă terasă permite vizitatorului să admire peisajul oferit de marile bulevarde din nordul Capitalei, marcate, la rândul lor, de edificii – monumentele istorice.
La finalul vizitei, din nou, o privire de ansamblu asupra Arcului de Triumf are darul să adauge alte și alte înțelesuri încărcăturii de emoție trăite în minutele anterioare sub semnul respectului și admirației sincere față de toți cei care au contribuit, de-a lungul timpului, la realizarea, refacerea și înfrumusețarea acestui celebru monument. Dintre multele date interesante despre istoria Arcului de Triumf se poate reaminti acțiunea populară de donații din anul 1935, când s-au strâns 7 milioane de lei pentru refacerea monumentului, în vederea dăinuirii lui peste secole.
Solidaritatea arhitecților, constructorilor, artiștilor care l-au ridicat, a cetățenilor anonimi care au permis să fie consolidat reprezintă un exemplu viu pentru urmași și, totodată, un argument puternic de a vizita Arcul de Triumf din București, sursă de noi energii pentru înfruntarea vremurilor deloc ușoare pe care le trăim.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice