Joi, 5 decembrie 2024, conferința „București, o stratigrafie în hărți și planuri. Planul Borroczyn 1846” la Muzeul Hărților
Numărul 47, 27 nov. - 3 dec. 2024 » Roza vânturilor
Muzeul Hărților găzduiește joi, 5 decembrie 2024, de la ora 18:00, conferința susținută de arheolog dr. Mihai Florea: „București, o stratigrafie în hărți și planuri. Planul Borroczyn 1846”, parte din seria „Riveran. Memorie locală – Dâmbovița în imaginarul bucureștean”. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, evenimentul aduce în prim-plan un demers ambițios de redescoperire a istoriei Bucureștiului prin intermediul cartografiei istorice. Prelegerea va porni de la o idee concepută din perioada studenției, când această inițiativă de cercetare academică a început să prindă contur, având ca scop recuperarea memoriei orașului prin analiza și interpretarea hărților vechi.
„Prin conferința sa, Mihai Florea explorează tehnici de cartografie comparată și utilizarea sistemelor GIS, pentru a reconstitui locuri dispărute și a aduce la lumină straturi istorice ale capitalei, cu un accent deosebit pe Planul Borroczyn din 1846, oferind astfel o perspectivă unică asupra evoluției urbanistice a Bucureștiului”, se menționează în comunicat.
Participarea se face pe bază de înscriere și achitarea biletului de 15 lei, prin acest link.
Seria de conferințe este un proiect inițiat de Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) în parteneriat cu Muzeul Hărților și prezintă istoria și relația Bucureștiului cu Dâmbovița și Colentina. Acest proces reflectă evoluția capitalei, dintr-un oraș cu infrastructură deficitară, expus frecvent inundațiilor, într-o metropolă modernizată.
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național