
Kaspersky: Tendință ascendentă a atacurilor cibernetice asupra lanțurilor de aprovizionare, în 2022
Telex » Știri
2 decembrie 2021
Atacurile cibernetice asupra lanțului de aprovizionare vor avea o tendință ascendentă în 2022, la fel și cele împotriva securității cloud și a serviciilor externalizate, estimează cercetătorii Kaspersky, într-un raport în care este prezentată viziunea asupra viitorului amenințărilor persistente avansate (APT), relatează Mediafax. „Politizarea joacă un rol din ce în ce mai mare în spațiul cibernetic, revenirea atacurilor low-level, afluxul de noi actori APT și creșterea numărului atacurilor asupra lanțurilor de aprovizionare sunt câteva dintre predicțiile subliniate de cercetători. Schimbările la nivel global din 2021 au un efect direct asupra dezvoltării unor atacuri sofisticate în anul viitor. Pe baza tendințelor pe care echipa Kaspersky Global Research and Analysis (GReAT) le-a observat pe parcursul anului 2021, cercetătorii au pregătit o prognoză pentru a ajuta comunitatea IT să se pregătească pentru provocările viitoare”, susțin experții.
Potrivit acestora, în 2021, utilizarea software-ului de supraveghere dezvoltat de către furnizori privați a intrat în centrul atenției cu proiectul Pegasus, care a inversat percepția asupra probabilității unor atacuri zero-day în lumea reală pe iOS. „Am văzut, de asemenea, dezvoltatorii de instrumente avansate de supraveghere crescându-și capacitățile de evaziune și anti-analiză - ca în cazul FinSpy - și folosindu-le frenetic - așa cum a fost cazul framework-ului Slingshot. Potențialul software-ului comercial de supraveghere - accesul său la cantități mari de date personale și ținte mai largi - îl face o afacere profitabilă pentru cei care îl furnizează, dar este și un instrument eficient în mâinile actorilor amenințărilor. Prin urmare (...) furnizorii de astfel de software se vor extinde cu sârguință în spațiul cibernetic și își vor oferi serviciile noilor actori de amenințări avansate, până când guvernele vor începe să reglementeze utilizarea acestuia”, notează sursa citată.
Raportul Kaspersky cuprinde și alte previziuni ce vizează amenințările cibernetice pentru anul 2022, printre care și faptul că dispozitivele mobile vor fi expuse la atacuri ample și sofisticate, așa cum se preconizează și în cazul atacurilor asupra lanțurilor de aprovizionare.
De asemenea, odată cu continuarea muncii de la distanță, infractorii cibernetici vor continua să folosească mai mult computerele neprotejate de acasă ale angajaților sau cele care nu au software actualizat, ca o modalitate de a pătrunde în rețelele corporative. „Ingineria socială legată de furtul datelor de acreditare și atacurile brute-force asupra serviciilor corporative pentru a obține acces la servere slab protejate va continua”, avertizează Kaspersky.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Un tramvai circulă prin „tunelul timpului” bucureştean
Record cultural-artistic: peste 250.000 de spectatori participanţi la Festivalul Neversea
Un veritabil boom al turismului cultural-artistic şi sportiv
„Bucharest Opera Festival”, încununarea unui centenar de remarcabile realizări muzicale
Sezonul cultural estival, oferte pentru toate preferinţele
BookFest 2022 – 5 zile de călătorie din România până în Ţara Soarelui-Răsare
Târgul European al Castelelor, între lupte de cavaleri şi spectacole de muzică modernă
Concursul internaţional „George Enescu”. Pe podium, înalta ţinută artistică şi virtuţile talentului