La baza deciziilor, receptarea realităților în toată complexitatea lor
Numărul 13, 9-15 apr. 2025 » Comentariul ediției
Așa cum am mai avut prilejul să remarcăm, în lumea afacerilor a căpătat proporții fără precedent preocuparea pentru mai buna cunoaștere a proceselor și fenomenelor atât la nivel macro, cât și la o scară mult mai largă, continentală și globală. Într-adevăr, evenimentele se succed în ritmuri și la o amploare fără precedent, iar receptarea lor operativă și, în același timp, corectă reprezintă o condiție fundamentală pentru adoptarea de decizii nu numai de contracarare a unor efecte negative, ci și de fructificare a noilor oportunități.
În această ordine de idei, în acest spațiu publicistic am subliniat deseori necesitatea de a se ține seama, în primul rând, de analizele unor foruri oficiale, interne și externe. Acestea conțin în special date de cea mai mare importanță, cu un grad înalt de credibilitate, care permit să se acționeze în cunoștință de cauză, inclusiv la nivel micro. Ceea ce este, de asemenea, de reținut privește faptul că informațiile oficiale sunt completate într-o manieră profesionistă, de dezbaterile organizate pe diferite paliere de întreprinzători, de manageri, ceea ce prezintă avantajul că avem de-a face cu opinii avizate, deoarece provin din interiorul, din miezul businessului, îmbinând organic practica nemijlocită cu noile achiziții ale teoriilor economico-sociale.
Un prim exemplu privește receptarea semnalelor realității în toată complexitatea lor. Așa a fost și este posibil să se identifice prioritățile și, de aici, modalitățile de acțiune. Este vorba, înainte de toate, de întărirea rezilienței pe toate planurile, întrucât riscurile, incertitudinile și provocările au devenit tot mai numeroase și mai grave, comparativ cu situația din anul precedent.
Se cere remarcat că accentul se pune tot mai mult, în comparație cu 2024, pe resursele umane. Simultan cu menținerea personalului existent, în special al celui calificat și înalt calificat, se inițiază demersuri pentru atragerea forței de muncă inactive din prezent, în special din rândurile tinerilor. De aici, dezvoltarea învățământului dual și întărirea colaborării cu mediul universitar în vederea pregătirii viitorilor specialiști.
Chiar dacă nu se pot pune pe același plan prioritățile și secvențialitățile, este limpede că definirea condițiilor pentru o mai bună utilizare a resurselor umane implică desfășurarea unor ample acțiuni de marketing. Așa apare cerința imperioasă de a se cunoaște dimensiunile, structura și calitatea cererii, mai ales pe termen lung, întrucât însăși forța de muncă, în toate componentele ei, trebuie pregătită și perfecționată în funcție tocmai de perspectivele oferite de ansamblul piețelor interne și externe. În acest sens, dezbaterile pe care le evocăm au relevat în mod deosebit faptul că țara noastră are o poziție geostrategică extrem de favorabilă pentru fructificarea a tot mai numeroase oportunități. Există premisele pentru dezvoltarea unui număr semnificativ de hub-uri regionale care pot să pună mai bine în valoare inclusiv resursele naturale, cu accent firesc pe cele energetice. În acest fel, se creează și se consolidează un mediu stabil în care cele mai diverse firme se pot adapta cu o mai mare rapiditate la modificările cererii interne și externe. Transformarea României într-un asemenea hub regional multidimensional reprezintă o cale principală de acțiune în vederea depășirii dificultăților create de actuala conjunctură internațională, îndeosebi de efectele numeroase ale tendințelor protecționiste manifestate mai ales de principala piață mondială, cea a Statelor Unite ale Americii.
Tot în vederea fructificării oportunităților, se conturează posibilitățile reale de pătrundere pe noi piețe, în special non UE. Cercetarea acestor piețe a devenit o preocupare de prim ordin, iar efectele încep să se vadă mai ales în privința nișelor în care companiile românești au dobândit o experiență suficient de concludentă pentru a deveni competitive.
Desigur, rămân valabile considerațiile tot mai frecvente ale actorilor economici referitoare la sursele de finanțare destinate cu precădere programelor de investiții. Mutarea centrului de greutate al procesului de capitalizare pe aportul sistemului bancar a devenit, de asemenea, o tendință evidentă, iar resursele de care dispun instituțiile de credit permit, încă de pe acum, să se conceapă și să se treacă la punerea în aplicare a unor programe de investiții tot mai ample. Bineînțeles, caracterul limitat al surselor de finanțare impune o selecție tot mai riguroasă a obiectivelor mai ales că a devenit de necontestat necesitatea de a se aloca cea mai mare parte a resurselor pentru introducerea tehnicilor și tehnologiilor avansate mai ales a celor legate de digitalizare și de inteligența artificială. Nicio companie, indiferent de dimensiunile și obiectul ei de activitate, nu are viitor dacă nu se orientează spre satisfacerea cerințelor noii etape a revoluției științifico-tehnice.
Cum se vede, dezbaterile pe care le evocăm au un grad ridicat de utilitate practică. În acest fel, se desfășoară autentice schimburi de experiență la toate nivelurile și în toate domeniile, ceea ce permite să se evidențieze modalitățile cele mai eficiente de acțiune, evident, de acțiune proactivă. Aceste considerații și considerente se bazează, așa cum am mai precizat, pe concluziile unor dezbateri fructuoase și, prin urmare, au șanse sporite de a se materializa, de a crea premisele unor afaceri tot mai eficiente.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg