La Timișoara s-a lansat „Tramvaiul cultural” – o galerie de artă în mișcare, în mijlocul orașului
Telex » Știri 8 noiembrie, 10:45
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în colaborare cu Societatea de Transport Public Timișoara (STPT), lansează un proiect inedit pentru promovarea culturii în rândul comunității timișorene. Inițiativa, denumită „Tramvaiul cultural”, transformă unul dintre tramvaiele orașului într-un spațiu de expoziție mobil, accesibil locuitorilor și vizitatorilor Timișoarei.
„Cu ajutorul studenților de la Facultatea de Artă și Design a UVT, tramvaiul a fost transformat într-o galerie urbană. Tramvaiul colantat cu lucrări de artă realizate de aceștia va circula zilnic pe ruta Gara de Nord - Piața Gheorghe Domoșneanu (AEM), via Dâmbovița. Scopul este de a oferi o experiență estetică în mijlocul activității cotidiene, punând în valoare creativitatea tinerilor artiști și aducând arta mai aproape de comunitate“, se menționează într-un comunicat al UVT.
Potrivit reprezentanților instituției de învățământ superior, acest proiect subliniază angajamentul UVT de a contribui la viața culturală a Timișoarei și de a crea oportunități prin care locuitorii orașului să intre în contact cu arta contemporană. În plus, în șapte stații din oraș (Parcul Poporului sens Traian, Continental sens Prefectură, Poșta Centrală sens Piața 700, Piața 700 sens Libertății, Prefectură sens 700, L. Rebreanu sens AEM, Liviu Rebreanu sens Dâmbovița, Calea Bogdăneștilor cu Mendeleev sens Piața 700) au fost amplasate panouri de expunere unde sunt prezentate lucrări de artă ale studenților Facultății de Artă și Design UVT, completând astfel experiența oferită de tramvaiul cultural.
„Universitatea de Vest din Timișoara este mai mult decât un spațiu de învățare și cercetare; este o prezență activă în comunitatea timișoreană și un promotor al culturii. Prin inițiativa «Tramvaiul cultural» transformăm experiența cotidiană într-o întâlnire cu arta și creativitatea. Credem că arta nu trebuie să fie expusă doar în galerii sau săli de expoziție, ci trebuie să devină parte integrantă a vieții de zi cu zi a orașului nostru. Acest proiect dovedește că putem aduce armonia și inspirația în mijlocul comunității“, a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.
În lunile care urmează, călătorii vor avea ocazia să descopere noi elemente de artă urbană, alături de alte surprize culturale. Această colaborare este a doua de acest gen, după cunoscuta campanie „Timișoara (re)citește“, desfășurată anterior de UVT și STPT, care a adus în prim-plan promovarea lecturii în mijloacele de transport public.
Prima activitate culturală din proiectul „Tramvaiul cultural“ a debutat cu o serie de ateliere de mediere culturală, organizate sub îndrumarea Gabrielei Robeci, asistent de cercetare la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara. Aceste sesiuni au urmărit să apropie publicul de diverse forme de expresie artistică și să faciliteze o interacțiune directă cu lucrările.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023“ și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național