Lege promulgată: Facilități pentru firmele care angajează victime ale violenței domestice sau ale traficului de persoane
Numărul 13, 9-15 apr. 2025 » Curier legislativ
Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă (Legea nr. 45/2024), act normativ care prevede, între altele, ca victimele violenței domestice sau ale traficului de persoane să fie incluse în categoria celor pentru care angajatorii primesc facilități, dacă le încadrează în muncă pe o perioadă de cel puțin un an și jumătate. Noul act normativ are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr.76/2002, în sensul introducerii ca beneficiari ai acestei legi și a persoanelor care nu au loc de muncă și sunt victime ale violenței domestice, în scopul includerii acestora în categoria persoanelor șomere care pot beneficia de prevederile art.85 din legea menționată și pentru care angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
Conform noii legi, persoanele care nu au putut ocupa un loc de muncă și sunt victime ale violenței domestice protejate prin ordin de protecție (emis potrivit dispozițiilor Legii nr. 217/2003) ori ale traficului de persoane vor fi incluse în categoria beneficiarilor prevederilor acestei Legii nr. 76/2002. De asemenea, aceste persoane, precum și cele care desfășoară activități în mediul rural și nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare și care sunt înregistrate la agențiile pentru ocuparea forței de muncă beneficiază, în mod gratuit, de servicii de formare profesională.
Totodată, au fost amendate și alin. (1) și (8) ale art. 85 din Legea nr. 76/2002. Astfel, Legea nr. 45/2025 prevede că angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată, tineri NEET sau persoane victime ale violenței domestice sau traficului de persoane primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
Facilitățile se acordă angajatorilor în situația în care persoanele din categoriile menționate sunt înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg