Luca Niculescu: În 2026 ar trebui să fim membri ai OCDE dacă lucrurile merg în ritmul actual
Telex » Știri 6 noiembrie, 9:39
România va fi membră a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026, dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, procesul fiind unul foarte dinamic, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Luca Niculescu, coordonatorul național pentru procesul de aderare a României la OCDE, relatează Agerpres. „Procesul este foarte, foarte dinamic și există și o țintă pentru aderare, susținută de mediul politic. În 2026, dacă lucrurile merg în ritmul în care merg acum, ar trebui să fim membri ai organizației. Nu avem nicio întârziere, până acum suntem în grafic. Există un consens politic care ne ajută foarte mult. (...). Avem 26 de capitole pe care trebuie să le parcurgem. La finalul acestui proces trebuie să fim aliniați la standardele politice și cele mai bune practici ale OCDE. Sunt 26 de comitete care se ocupă de aderarea României la OCDE - și care acoperă practic toate domeniile vieții publice, de la bună guvernanță, anticorupție, digitalizare, la agricultură, sănătate, educație. Aproape orice se află în viața noastră are o legătură cu OCDE. Încet-încet parcurgem aceste comitete și, odată încheiate, vom fi membri ai organizației. Până acum am încheiat cu succes șase astfel de comitete. Mai avem 20”, a menționat Luca Niculescu, la ediția a V-a a Forumului Economic Român.
Potrivit acestuia, mediul de afaceri este cel mai bun aliat al autorităților în drumul către aderarea la OCDE, în condițiile în care acest demers va aduce, în primul rând, mai multe investiții. „Vor veni mai mulți bani în țara noastră, vor fi mai multe investiții străine. Multe fonduri de investiții au, printre criterii, apartenența statului respectiv la OCDE pentru a finanța un proiect, însă nu este vorba numai despre investiții. Este vorba pur și simplu despre o guvernanță mai bună. Țara aceasta va fi bine guvernată odată ce vom intra în OCDE. Politicile pe care le propun cei de la OCDE și care se bazează pe date, pe cifre, pe statistici, sunt probabil cele mai bune politici din lume”, a adăugat Luca Niculescu.
El a subliniat că aderarea la OCDE va însemna, de asemenea, o îmbunătățire a capacității administrative a României. „Oamenii care lucrează în administrație vor fi mai buni, mai competenți, pentru că învățăm unii de la ceilalți, învățăm de la secretariatul OCDE, de la experții de acolo dar, și mai important, învățăm de la colegii lor din alte state OCDE, pentru că există o interacțiune permanentă între cei care se ocupă de același domeniu. Totodată, România va participa la elaborarea unor norme și standarde cu impact mondial”, a mai spus secretarul de stat.
Potrivit acestuia, o mare parte din legislația românească reprezintă transpunerea unor directive scrise și elaborate la Uniunea Europeană, însă o bună parte dintre cele care sunt discutate la nivelul UE sunt gândite înainte în cadrul OCDE. „Avem capacitatea de a influența decizii cât mai înalte. Sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le vom avea o dată cu aderarea”, a mai spus Niculescu.
În opinia sa, aderarea României la OCDE va reprezenta „o altă ancoră pentru noi, pentru modernizarea României, pentru consolidarea statutului țării noastre în rândul democrațiilor solide, bazate pe reguli și pe domnia legii”.
Secretarul de stat a subliniat că aderarea României la OCDE este un obiectiv asumat și susținut de întreaga clasă politică, de mediul academic, de societate civilă, etc. „OCDE este prezentat câteodată ca un club al țărilor bogate, pentru că în OCDE se află statele care reprezintă 70% din comerțul mondial și 90% din valoarea investițiilor de capital. OCDE înseamnă mai mult decât bogăția materială, înseamnă o expertiză vastă, foarte cuprinzătoare în aproape toate domeniile vieții publice, înseamnă o platformă unică de colaborare pentru statele membre. (...) În total sunt cam 100 de state în lume care beneficiază de experiența OCDE pentru a găsi soluții concrete la problemele comune”, a adăugat Luca Niculescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național