Majoritatea gospodăriilor din orașele UE aveau anul trecut acces la internet
Numărul 47, 27 nov. - 3 dec. 2024 » Conectarea la era digitală
Anul trecut, 95% dintre gospodăriile aflate în orașele mari din Uniunea Europeană aveau acces la internet, comparativ cu 93% în orașe mici și suburbii și 91% în zonele rurale, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În 2013, ponderea gospodăriilor din UE cu acces la internet era cu 9,7 puncte procentuale (pp) mai ridicată în orașe, comparativ cu zonele rurale. În ultimul deceniu, acest decalaj s-a redus, ajungând la 4,4 pp în 2023.
Anul trecut, 89% din cetățenii UE cu vârsta între 16-74 ani care trăiau în orașe foloseau smartphone-uri sau telefoane mobile pentru acces la internet. Ponderea în orașe mici și suburbii era de 86%, iar în zonele rurale de 82%.
Laptopurile erau folosite mai frecvent pentru a avea acces la internet în orașele mari (60%) decât în orașe mici și suburbii (52%) sau zonele rurale (49%).
Tendința este similară cu cea observată în cazul tabletelor, folosite de 33% din locuitorii orașelor mari, comparativ cu 31% în orașe mici și suburbii și 25% în zonele rurale.
Diferențe similare sunt observate în privința implicării în activitățile online. Anul trecut, 83% din cetățenii UE cu vârsta între 16-74 care trăiau în orașele mari foloseau internetul pentru a trimite și a primi email-uri, comparativ cu 78% în orașe mici și suburbii și 72% în zonele rurale.
De asemenea, oamenii care locuiesc în orașe sunt mai predispuși să folosească internetul pentru a citi știri online (70% în orașe față de 59% în zonele rurale) și pentru servicii bancare (69% în orașe față de 58% în zonele rurale).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național