
Managementul modern de proiect
Numărul 10, 31 mai - 6 iunie 2016 » Fonduri europene
Săptămâna care a trecut a fost dedicată IMM-urilor, în ceea ce privește lansarea anumitor linii de finanțare, mult așteptate de către antreprenori, așa cum rezultă și din alte articole din numărul de față. Amintim aici lansarea Axei prioritare 2 „Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiție 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” – Apelul de proiecte 2.1.A. – Microîntreprinderi.
- Femeia Manager 2016;
- Microindustrializare 2016;
- Rural 2016;
- Comerț și servicii 2016;
- START 2016.
Ghidul de bune practici în domeniul fondurilor europene continuă în această ediție cu o nouă regulă: aplicarea unor proceduri moderne de management de proiect.
Fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, afirma în introducerea Strategiei europene Orizont 2020 următoarele: „a continua să facem afaceri într-un mod tradițional ne va conduce, gradual, spre declin”.
Despre oricare tip de finanțări discutăm, este clar că granturile, dacă sunt implementate corect, într-o manieră profesionistă, vor aduce avantaje competitive IMM-urilor. Sprijinul acordat beneficiarilor este cu atât mai mare cu cât inclusiv cheltuielile de consultanță în scrierea, implementarea și monitorizarea proiectului reprezintă cheltuieli eligibile.
Datele statistice spun că rata de succes a proiectelor, indiferent de tipul acestora, este extrem de scăzută, respectiv din patru proiecte implementate, doar unul este de succes, ceea ce înseamnă o rată de 25% succes. Astfel, pentru o rigoare crescută și o maximizare a șanselor, experiența unui expert contabil poate fi determinantă în implementarea celor mai importante patru procese ale managementului de proiect: planificarea, coordonarea, controlul și încheierea proiectului. Contribuția expertului contabil în dezvoltarea afacerilor s-a dovedit până acum a fi una strategică, furnizând, totodată, pe lângă serviciile clasice de contabilitate și de gestionare a resurselor, și consultanță financiară și de management conducerii companiilor. Identificăm în expertul contabil persoana care deține, pe lângă cunoștințele tehnice și de specialitate, avantajul cunoașterii îndeaproape a afacerii, a mediului și premiselor în care își desfășoară activitatea, a nevoilor și pârghiilor de dezvoltare, precum și a cadrului de utilizare și de management al fondurilor nerambursabile.
- Nivelul 1: Inițial (Procesele sunt imprevizibile, slab controlate și reactive);
- Nivelul 2: Gestionat (Procesele sunt aplicate la nivel de proiect și sunt gestionate);
- Nivelul 3: Definit (Procesele sunt aplicate la nivel de organizație și sunt proactive);
- Nivelul 4: Gestionat cantitativ (Procesele sunt gestionate și controlate cantitativ).
- Nivelul 5: Optimizat (Focus pe îmbunătățirea continuă a proceselor).
Un veritabil boom al turismului cultural-artistic și sportiv
„Bucharest Opera Festival”, încununarea unui centenar de remarcabile realizări muzicale
Sezonul cultural estival, oferte pentru toate preferințele
BookFest 2022 – 5 zile de călătorie din România până în Țara Soarelui-Răsare
Târgul European al Castelelor, între lupte de cavaleri și spectacole de muzică modernă
Concursul internațional „George Enescu”. Pe podium, înalta ținută artistică și virtuțile talentului
Cu privirea din prezent spre un trecut fondator. O expoziție internațională Leonardo da Vinci, la Bușteni
Un regal artistic sub prestigioasa emblemă a „Cununii Carpaților”