Marius Săceanu (ANCOM): România are o rată de acoperire la Internet fix de 80%; o pondere de 93% e cu fibră optică
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » Conectarea la era digitală
Rata de acoperire a internetului fix, în România, este de 80% la momentul actual, iar 93% e cu fibră optică, a declarat, într-o conferință de specialitate, Marius Săceanu, secretarul general al Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații (ANCOM), citat de Agerpres. "IT&C este un ecosistem peste care se adaugă foarte, foarte multe lucruri, industrii - precum industria bancară sau e-commmerce, care iau amploare foarte mare. Mediul digital nu poate exista fără conectivitate. Ultimele informații pe care le avem spun că rata de penetrare, la nivel de gospodării, a internetului fix, este de 80%, iar 93% din această acoperire e cu fibră optică. Un lucru foarte interesant este că nu există o discrepanță foarte mare între urban și rural, respectiv 86% în urban, 72% în mediul rural. Raportul DESI spune că este bine, pentru că am fi cam pe locul trei în Europa față de alte statistici pe care le-au generat cei de la Comisie. Eu aș spune că, deși este bine, nu este complet. Încă mai este de lucru, pentru că o rată de penetrare pentru rețele cu capacități foarte mari trebuie să tindă către 100%, atâta vreme cât vrem să vorbim de digitalizare și mai ales de digitalizare în zona administrativă. Va fi un deziderat ca orice cetățean al României să fie alfabetizat digital la un nivel satisfăcător, să aibă o conexiune care să-i permită să acceseze măcar servicii de bază. În zona de mobil lucrurile stau bine. Avem 4G cu acoperire de peste 98% la toți operatorii mobili", a afirmat Săceanu.
Acesta a adăugat că pe zona de 5G există puțin peste două milioane de conexiuni, în majoritate abonați persoane fizice.
Pe de altă parte, reprezentantul ANCOM a menționat că, în România, sunt 1.100 de localități care nu au niciun fel de conectivitate.
"Sunt încă 1.600 de localități care nu ating o viteză de 100 Mb/s, dintre care 1.100 fără niciun pic de conectivitate, adică nu există punct de prezență la Internet fix. Este foarte posibil ca o parte dintre aceste 1.100 de localități să aibă foarte puțini locuitori și sunt neatractive economic. În ceea ce privește digitalizarea mediului rural, rămân la această paradigmă a conectivității în aceste 1.600 de localități cu care trebuie să facem ceva. Un lucru deja se face, Ministerul de resort, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, a accesat fonduri din PNRR și acum are în desfășurare un proiect de finanțare pentru acoperirea cu rețele la punct fix. Din punct de vedere legislativ, există o lege foarte discretă și nu înțeleg de ce este atât de discretă - Legea 175/2002 - care cere administrațiilor locale ca, dacă se regăsesc în această situație, de lipsă de conectivitate totală sau conectivitate la un nivel de 100 Mb, să ia unele măsuri de ordin administrativ, de accelerare a procesului de emitere a autorizațiilor de construcție necesare. Practic, legea cere administrației locale să se implice să aducă conectivitatea în localitatea respectivă, pentru că fără conectivitate nu putem să vorbim despre dezvoltarea în sine", a subliniat Marius Săceanu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale