
Markit: Economia zonei euro se îndreaptă spre o dublă recesiune
Numărul 44, 10-16 nov. 2020 » Lumea în care trăim
Revenirea economică a zonei euro a stagnat luna trecută, în condițiile în care al doilea val de infecții cu coronavirus și restricțiile introduse pentru a ține sub control pandemia au afectat activitatea în sectorul important al serviciilor, ceea ce indică spre o dublă recesiune, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Germania și Franța, primele două economii din zona euro, alături de alte state din zona unică, au reintrodus măsuri dure de izolare, ceea ce a dat o lovitură dură activității economice, pe măsură ce restaurantele, sălile de fitness și magazinele au fost închise, iar cetățenii au rămas în casă.
„Odată cu înăsprirea măsurilor de izolare, este din ce în ce mai greu de spus cum economia zonei euro ar putea evita un nou declin”, susține economistul-șef de la IHS Markit, Chris Williamson. „Pentru toate țările, perspectivele au devenit din ce în ce mai pesimiste”, a adăugat Williamson.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut la 50 de puncte în octombrie, de la 50,4 puncte în septembrie, potrivit unei estimări finale a companiei Markit. Scăderea din luna octombrie a fost cauzată în special de indicatorul PMI din sectorul serviciilor, care a coborât până la 46,9 puncte de la 48 de puncte în septembrie, atingând cel mai scăzut nivel de după luna mai când primul val al pandemiei a străbătut Europa.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
„Furnizorii de servicii au fost afectați în mod deosebit, ceea ce a făcut ca intensificarea slăbiciunilor din sectoare orientate în mod special spre consumatori, cum este ospitalitatea, să contracareze veștile bune venite în luna octombrie dinspre sectorul manufacturier”, a spus Chris Williamson.
Creșterea cazurilor de infecție cu coronavirus reprezintă un risc serios la adresa revenirii economice a zonei euro. Pentru a susține economia, Banca Centrală Europeană a promis zilele trecute că va lua noi măsuri în luna decembrie, după ce a injectat deja stimulente fără precedent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Flacăra culturii europene se aprinde la Timişoara
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naţionale
Debutul muzical în 2023 sub „bagheta” performanţei
Sezonul expoziţional de iarnă, o sărbătoare a artei contemporane
La Târgul Gaudeamus 2022 a renăscut speranţa că, în România prezentă şi viitoare, cartea va ocupa locul pe care îl merită
Celebrităţi care au unit arta cu medicina: Brâncuşi şi Gerota
„Tichetele culturale”, un sprijin financiar pentru „consumatorii” de produse creative
Un turneu de succes al muzicii fără frontiere