Matei Kubinschi (BNR): Cel mai important risc sistemic pe care noi îl considerăm sever se referă la incertitudinea la nivel global
Numărul 9, 12-18 mar. 2025 » Analize și sinteze
Cel mai important risc sistemic la adresa stabilității financiare pe care Banca Națională a României (BNR) îl consideră sever se referă la incertitudinea fără precedent la nivel global, care survine pe fondul multiplelor evenimente geopolitice, a declarat Matei Kubinschi, director adjunct, Direcția Stabilitate Financiară din BNR, citat de Agerpres. „Principalele riscuri la adresa stabilității financiare au rămas ridicate, similar cu rapoartele precedente și cu evaluările pe care le fac și alte instituții europene specializate în acest domeniu. Cel mai important risc sistemic pe care noi îl considerăm sever se referă la incertitudinea la nivel global, incertitudinea fără precedent, care survine pe fondul multiplelor evenimente geopolitice, precum război, reconfigurări politice la nivel global, tendința de a ne muta dinspre globalizare spre o orientare internă și mai recent tarifele comerciale anunțate de administrația americană. Toate aceste evenimente, sigur, au un impact economic direct și vom vedea care este acest impact, dar până atunci eu aș vrea doar să subliniez faptul că incertitudinea produce efecte și prin ea în sine, pentru că ea afectează comportamentul investitorilor, consumatorilor, firmelor, poate să producă volatilitate în piețele financiare, poate să amâne sau să determine renunțarea la unele investiții din partea companiilor și poate schimba chiar și comportamentul oamenilor, să-i determine să economisească preventiv sau orice alte modificări în comportamentul de consum”, a spus Matei Kubinschi, la conferința „Anul Financiar 2025”, ediția a XI-a.
El a afirmat că pe plan intern există „problema deficitelor gemene”, iar tendința de înrăutățire observată în 2024 poate doar să contribuie la prelungirea procesului de consolidare fiscală.
„Aș vrea să insist asupra implementării Planului Național de Redresare și Reziliență. La început, România se afla printre statele fruntașe, să zicem, în implementarea proiectului, atât din perspectiva cererilor de plată, cât și a sumelor atrase. Acum, dacă ne uităm, programul este semnificativ întârziat. România a rămas printre ultimele state din UE. În ceea ce privește îndeplinirea țintelor și jaloanelor, suntem undeva la 14%, media UE fiind spre 29%, iar din perspectiva sumelor atrase ne plasăm undeva sub 30%, când sunt multe state care au depășit deja 60-65%, cum ar fi Franța sau Germania. Întârzierile acestea au potențialul de a afecta și posibilitatea de a atrage sumele care au mai rămas, care sunt foarte importante, mai sunt cam 19 miliarde de euro pe care le putem atrage, sigur, foarte importante în condițiile în care anul acesta necesarul de finanțare al statului român este unul considerabil. Cred că este esențial să se accelereze ritmul de implementare și al jaloanelor și țintelor, dar sigur și al proiectelor și să se prioritizeze proiectele care au cea mai mare șansă de reușită să fie implementate în perioada desfășurării PNRR-ului, adică până la jumătatea anului 2026”, a declarat Matei Kubinschi.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului