
MDRAP: „Planuri locale de locuire” pentru toate unitățile administrative cu peste 10.000 de persoane
Telex » Știri
11 noiembrie 2016
Strategia Națională a Locuirii (SNL) 2016-2030 – care s-a aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) – prevede ca toate unitățile administrative cu peste 10.000 de persoane să aibă obligația de a realiza Planuri locale de locuire (un instrument de observare, definire și programare a investițiilor și acțiunilor în domeniul locuirii), în scopul reducrii extinderii necontrolate a intravilanului. O altă propunere este condiționarea eliberării autorizațiilor de construire de existența infrastructurii edilitare, pentru a asigura dezvoltarea locuirii în zone viabilizate.
Strategia prezintă intervențiile necesare în următorii ani pentru ca statul să poată asigura accesul la condiții de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane. „În 26 de ani, România nu a avut o politică coerentă în domeniul locuirii; față de politica socială, în acest domeniu am rămas cel mai în urmă. Deficiențele în domeniul politicii de locuire se asociază cu sărăcia, cu nivelul de trai scăzut. Am dorit să facem această discuție publică pentru că am primit foarte multe mesaje în ultimul an: dintre toate strategiile la care am lucrat, cel mai mare interes pentru public l-a trezit SNL. În același timp, pentru Strategia Locuirii am primit cele mai interesante propuneri, soluții care au fost aplicate în alte părți. (…) În România, locuirea e precară – și e un tip de precaritate foarte periculos – deși, paradoxal, peste 70% dintre oameni sunt mulțumiți de propria locuință, condițiile oferite de acestea sunt sub standarde, iar acest lucru depinde de condițiile pe care le oferă societatea”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.
Obiectivele Strategiei se referă la: securitatea locuirii în fața hazardurilor naturale și antropice; creșterea calității locuirii; îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru categoriile vulnerabile; creșterea fondului de locuințe publice; dezvoltarea pieței de locuințe; realizarea reformei legislative și instituționale.
MDRAP va publica pe site-ul propriu, în secțiunea Transparență, sinteza ședinței publice de dezbatere, iar după definitivarea Strategiei o va propune Guvernului spre aprobare. (Al.R.)
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție