Mecanism de stimulare a talentelor la nivelul UE
Numărul 4, 1-7 feb. 2023 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a lansat, în a doua jumătate a lunii ianuarie a.c., „mecanismul de stimulare a talentelor“, care va sprijini regiunile UE afectate de declinul accelerat al populației în vârstă de muncă să formeze, să păstreze și să atragă persoanele, aptitudinile și competențele necesare pentru a aborda impactul tranziției demografice. „Europa are talente. Dar talentele trebuie stimulate, cu atât mai mult cu cât UE trece printr-o tranziție demografică importantă. Acest lucru este cu atât mai necesar în regiunile afectate de scăderea forței de muncă și de ponderea scăzută a persoanelor cu studii superioare, precum și în regiunile afectate de plecarea tinerilor. Dacă nu va fi abordată, această tranziție va genera disparități teritoriale noi și în creștere pe măsură ce regiunile îmbătrânesc și rămân în urmă în ceea ce privește numărul și competențele forței lor de muncă. Aceasta poate schimba peisajele demografice ale Europei, împiedicând reziliența și competitivitatea UE. Asigurarea faptului că regiunile care se confruntă cu o capcană a dezvoltării talentelor devin mai reziliente și mai atractive este esențială în cadrul angajamentului UE de a nu lăsa pe nimeni și niciun loc în urmă“, menționează Executivul UE, într-un comunicat .
Mecanismul a fost prezentat în Comunicarea privind valorificarea talentelor în regiunile Europei și este prima inițiativă-cheie din 2023 care contribuie la Anul european al competențelor, astfel cum a fost propus de CE, care urmărește să dea un nou impuls inițiativelor de recalificare și perfecționare. Comunicarea oferă soluții adaptate, bazate pe realitatea locului și multidimensionale, inclusiv utilizarea fondurilor și a inițiativelor UE existente pentru a sprijini regiunile cele mai afectate de tranziția demografică în curs și de efectele sale secundare și pentru a preveni apariția unor disparități teritoriale noi și accentuate în UE.
De asemenea, Comisia a publicat raportul său din 2023 privind impactul schimbărilor demografice, care actualizează raportul demografic din 2020. Acesta trece în revistă tendințele demografice și impacturile care au fost identificate în lumina evoluțiilor recente, cum ar fi Brexitul, pandemia COVID-19 sau războiul din Ucraina. Potrivit raportului, pentru a asigura prosperitatea și bunăstarea viitoare în UE, este esențială abordarea provocărilor generate de tranziția demografică. Printre aceste provocări se numără îmbătrânirea, precum și scăderea populației în general și scăderea populației în vârstă de muncă, dar și creșterea disparităților teritoriale, inclusiv decalajul tot mai accentuat dintre zonele urbane și cele rurale. Raportul analizează dacă și în ce mod modelele demografice stabilite sunt accelerate sau perturbate, iar atunci când aceste fenomene se manifestă, raportul analizează dacă perturbările sunt tranzitorii sau au un impact de durată asupra schimbărilor demografice.
„Capcana dezvoltării talentelor“ în unele regiuni ale UE
Statele membre ale UE se confruntă cu un declin puternic al populației lor în vârstă de muncă. Acest segment de populație a scăzut cu 3,5 milioane de persoane între 2015 și 2020 și se preconizează că va scădea cu încă 35 milioane de persoane până în 2050.
82 de regiuni din 16 state membre (reprezentând aproape 30% din populația UE) sunt grav afectate de această scădere a populației în vârstă de muncă, de o proporție scăzută a absolvenților de studii superioare sau de o mobilitate negativă a populației lor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani.
„Capcana dezvoltării talentelor“ se manifestă în regiunile cu un număr insuficient de lucrători calificați și de absolvenți universitari și de învățământ superior pentru a compensa impactul scăderii populației în vârstă de muncă din cauza depopulării și a îmbătrânirii populației. Pentru combaterea scăderii populației în vârstă de muncă este necesară o productivitate sporită și mai multă inovare și, prin urmare, este nevoie de lucrători calificați. Lipsa dinamismului economic și a inovării, care conduce la o cerere scăzută de competențe, ar putea afecta grav competitivitatea și potențialul de creștere al regiunilor.
CE face distincție între două categorii de regiuni afectate de acest risc, reprezentând 30% din populația UE.
Primul grup include 46 de regiuni care se confruntă deja cu problema „capcanei dezvoltării talentelor“. Aceste regiuni se confruntă cu un declin accelerat al populației lor în vârstă de muncă și cu un procentaj scăzut de persoane care dețin o diplomă universitară sau de studii superioare. Datele se referă la perioada cuprinsă între 2015 și 2020. Ca urmare a dezvoltării insuficiente a competențelor, aceste regiuni au dificultăți în a inova și a-și îmbunătăți productivitatea. Aceste regiuni reprezintă 16% din populația UE. Majoritatea acestora sunt mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic decât restul UE, având un PIB pe cap de locuitor egal cu aproximativ 64% din media UE. 31% din populația lor trăiește în zone rurale, comparativ cu media de 21% de la nivelul UE.
Un al doilea grup cuprinde 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu o „capcană a dezvoltării talentelor“ în viitor. Acestea sunt grav afectate de plecarea populației lor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani. Prin urmare, există riscul ca în viitor aceste regiuni să nu dispună de competențele necesare pentru a-și asigura dezvoltarea economică și socială. Acest grup reprezintă 13% din populația UE.
„Mecanismul de stimulare a talentelor”, bazat pe opt piloni
Comisia va dezvolta mecanismul de stimulare a talentelor bazat pe opt piloni:
1) În 2023, va fi lansat un nou proiect-pilot pentru a ajuta regiunile care se confruntă cu o „capcană a dezvoltării talentelor“ să elaboreze, să consolideze, să dezvolte și să pună în aplicare strategii adaptate și cuprinzătoare, precum și să identifice proiecte relevante pentru formarea, atragerea și reținerea lucrătorilor calificați. Se va acorda sprijin regiunilor-pilot selectate pe baza unei cereri deschise.
2) O nouă inițiativă privind „Adaptarea inteligentă a regiunilor la tranziția demografică“ va fi lansată în 2023 pentru a ajuta regiunile din care tinerii sunt mai predispuși să plece să se adapteze la tranziția demografică și să investească în dezvoltarea talentelor prin intermediul unor politici adaptate, bazate pe realitatea locului. Regiunile beneficiare vor fi selectate pe baza unei cereri deschise.
3) Prin intermediul cererii de propuneri lansate în cadrul IST 2023, instrumentul de sprijin tehnic (IST) va sprijini statele membre, la cerere, să pună în aplicare reforme la nivel național și regional, necesare pentru a aborda problema reducerii populației în vârstă de muncă, lipsa competențelor necesare și pentru a răspunde nevoilor pieței locale.
4) Programele politicii de coeziune și investițiile interregionale pentru inovare vor stimula inovarea și oportunitățile de locuri de muncă de înaltă calificare, contribuind, astfel, la îmbunătățirea posibilităților de păstrare și atragere a talentelor în aceste regiuni.
5) O nouă cerere de propuneri pentru acțiuni inovatoare va fi lansată în cadrul „Inițiativei urbane europene“ pentru a testa soluții bazate pe realitatea locului, gestionate de orașe în declin care abordează provocările legate de formarea, păstrarea și atragerea lucrătorilor calificați.
6) Pe o pagină web dedicată vor fi indicate inițiativele UE care sprijină dezvoltarea talentelor. Acest lucru va facilita accesul regiunilor interesate la informații cu privire la politicile UE în domenii precum cercetarea și inovarea, formarea, educația și mobilitatea tinerilor.
7) Se vor face schimburi de experiență și se vor disemina bune practici: regiunile vor avea posibilitatea de a înființa grupuri de lucru tematice și regionale pentru a aborda provocările profesionale sau teritoriale specifice.
8) Vor fi dezvoltate în continuare cunoștințele analitice necesare pentru a sprijini și a facilita politicile bazate pe date concrete privind dezvoltarea regională și migrația.
Inițiativă privind talentul tehnologic aprofundat
Comunicarea subliniază, de asemenea, modul în care instrumentele și politicile existente ale UE pot sprijini revitalizarea economică și dezvoltarea competențelor adecvate pentru a atrage activități cu potențial ridicat în regiunile afectate, inclusiv prin coordonarea semestrului european. Printre altele, noua Agendă europeană pentru inovare, care stabilește Inițiativa privind talentul tehnologic aprofundat, o inițiativă emblematică specifică menită să răspundă deficitului de talente din sectoarele tehnologiilor profunde, integrând toate regiunile din Europa.
De asemenea, Comunicarea subliniază modul în care politica de coeziune ajută și va continua să ajute aceste regiuni să își diversifice economia, să îmbunătățească accesibilitatea serviciilor, să sporească eficiența administrației publice și să asigure implicarea autorităților regionale și locale prin strategii specifice bazate pe realitatea locului.
Nu în ultimul rând, aceasta oferă, totodată, numeroase exemple de inițiative naționale și regionale și de bune practici care abordează în mod eficace provocările structurale într-un context local, sporind atractivitatea regiunilor pentru talente. Pentru a facilita învățarea reciprocă, Comisia continuă să colaboreze cu autoritățile naționale, cartografiind cele mai acute provocări demografice identificate de către acestea, precum și exemple de politici și proiecte care vizează gestionarea impactului schimbărilor demografice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”
Bookfest 2024, încă un pas al editurilor spre armonizarea ofertei cu cererea