Mesajul Guvernului României, transmis de Ovidiu-Nicolae Gheorghe, Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului
Numărul 29-30, 26 iul. - 8 aug. 2023 » #ZNCR2023 - A XIX-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român
Bună ziua!
E o perioadă în care la voi e cu aplauze pentru că meritați, pentru că v-ați întrunit în fiecare an. Sunt atâția ani de experiență. Cred că va fi un an care e posibil să fie de decont și cred că lucrul ăsta îl știți mai bine decât mine. Am început recent mandatul de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Am 20 de ani de activitate în privat. Am fost directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului și președinte al Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România până acum, în 30 iunie. Am acceptat invitația de a lucra în Guvernul României cu speranța, pe care cred că o aveți și voi zi de zi, fiecare dintre noi, că poate fi mai bine.
Vă mulțumesc pentru invitație. Voi adresa cuvântul, mesajul Prim-ministrului României, domnul Marcel Ciolacu.
Stimată doamnă președinte, domnule președinte, stimate doamne, stimați domni. Sunt onorat să vă transmit mesajul Prim-ministrului României, domnul Marcel Ciolacu, în cadrul celui mai important eveniment ce privește profesia contabilă, o profesie cu rol definitoriu pentru ceea ce înseamnă atât mediul economic românesc, cât și întreaga societate. Ne bucurăm să celebrăm împreună cu dumneavoastră contribuția excepțională a membrilor CECCAR la impunerea în interes public a profesionalismului. Cred că nu este deloc întâmplător că la ediția de astăzi se împlinesc 102 ani de la reglementarea ca organism profesional independent și suntem împreună sub un slogan foarte interesant, Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!. Cred că România trebuie să-și recâștige tradiția care a avut paranteze și vă felicit pentru alegerea acestui slogan. Aderarea României la Uniunea Europeană, globalizarea, evoluțiile tehnologice au reprezentat o mare provocare nu doar pentru statul român, dar și pentru mediul de afaceri și, implicit, pentru profesia pe care o exercitați. Au crescut exigențele profesionale, s-au schimbat standardele și competențele pe care profesionistul contabil trebuie să le respecte. Știm cu toții că aderarea țării noastre la OCDE va aduce noi responsabilități și provocări. Va conduce la creșterea complexității și importanței muncii pe care o exercitați. E nevoie de o permanentă învățare, de o permanentă specializare, iar societatea românească credem că a ajuns să recunoască importanța și calitatea muncii profesioniste în domeniul dumneavoastră de activitate. Parafrazând o binecunoscută butada, am putea spune că o companie de succes are în spate un profesionist contabil bun.
Profesionistul din contabilitate este cel care sprijină pe antreprenori în luarea deciziilor corecte și benefice pentru afacerea sa și, totodată, este interfața între mediul de afaceri și instituțiile statului. Este o muncă de mare asumare și responsabilitate cea pe care o faceți, iar prin rolul pe care îl dețineți, sunteți o parte vitală a misiunii de a păstra tradiția, de a conserva și a duce mai departe, împreună cu guvernul, cu celelalte instituții și autorității ale statului, ceea ce însumează performanța corpului contabil românesc și efectele sale în stat și societate, și de a contribui prin dialog și consultare permanentă la evoluția profesiei contabile, a mediului de afaceri și a economiei româniei, economie care poate și trebuie să aibă la bază patriotismul. În ultimele decenii, importanța muncii contabile a căpătat o și mai mare relevanță în contextul implicării acestei profesii în combaterea corupției și a criminalități economice la nivel global. Mai precis, în descoperirea fraudelor financiare, flagel ce poate afecta nu doar interesele unor companii private, ci și ale unor state.
Credem că suntem de acord că și în România este nevoie să ne concentrăm cu toții asupra adevărului din spatele cifrelor. Vorbim, așa cum dumneavoastră știți cel mai bine, de contabilitatea criminalistică. Acest domeniu reprezintă o prioritate și o bază de acțiune pentru Guvernul României, care conștientizează pe deplin valoarea fundamentală a rolului activității dumneavoastră în asigurarea securității mediului de afaceri într-un context economic extrem de dificil. Pe plan național și global, există o luptă constantă împotriva principalei categorii de fraude identificabile în mediul privat și public, cum sunt deturnările de active, corupția, dar și denaturarea situațiilor financiare sau raportările financiare. De aceea, pentru a privi cu speranță spre viitor, prin prisma unor afaceri prospere și de succes, este imperios necesară utilizarea serviciilor oferite de profesioniști ca dumneavoastră.
Securitatea economică a întreprinzătorilor, a statului, depinde și de modul în care înțelegem fiecare dintre noi să acționăm profesional, iar garantul, cenzorul, sunteți și dumneavoastră. Este necesar să aducem de acum bunei tradiții și toate acele reforme care pot asigura evoluția, pe care încă din primul moment, domnul prim-ministru Marcel Ciolacu și le-a asumat, angajându-se cu fermitate să le inițieze și să le ducă la îndeplinire. Tocmai din acest motiv, în spiritul acestui angajament pe care vi-l reiterez astăzi in numele domnului prim-ministru, este nevoie de un parteneriat solid între dumneavoastră și Guvernul României, pentru ca împreună să consolidăm efectele benefice ale contabilității criminalistice în societate, în așa fel încât prevenirea și combaterea fraudei financiare să devină normă.
Doamnelor și domnilor, aveți în prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și în echipa sa cel mai solid partener. În numele domnului prim-ministru Marcel Ciolacu, vă mulțumesc pentru activitatea, implicarea și dedicarea noastră și vă doresc mult succes în proiectele viitoare.
La mulți ani!
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc