MF a reglementat o serie de aspecte de raportare contabilă
Numărul 6, 19-25 feb. 2025 » Curier legislativ
♦ Au fost avute în vedere întocmirea Declarației privind situația de trezorerie și contabilizarea impozitului minim pe cifra de afaceri în cazul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit
Prin OMF nr. 255/2025, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 14 februarie 2025, Ministerul Finanțelor (MF) a reglementat o serie de aspecte de raportare contabilă.
Printre altele, documentul a reglementat aspecte care vizează formatul Declarației privind situația de trezorerie, precum și condițiile de întocmire și depunere a acesteia. În Referatul de aprobare a actului normativ se menționează că, potrivit art. 34 alin. (31 ) din Legea contabilității nr. 82/1991, persoanele juridice fără scop patrimonial care, în exercițiul financiar de raportare, au primit sume de natura celor prevăzute de lege, indiferent de valoarea cumulată a acestora, întocmesc o declarație care însoțește situațiile financiare anuale și evidențiază sumele astfel primite, respectiv utilizate. Pentru exercițiul financiar al anului 2023, formatul acestei declarații a fost stabilit prin OMF nr. 470/2024 cu privire la raportarea informațiilor referitoare la finanțările primite de persoanele juridice fără scop patrimonial. Prin același Ordin s-a prevăzut posibilitatea depunerii unei Declarații simplificate privind situația de trezorerie, dacă sumele prevăzute de legea contabilității nu au depășit suma de 100.000 lei.
Prin OMF nr. 255/2025 s-a stabilit, în ceea ce privește formatul declarației, un format similar celui aplicabil pentru exercițiul financiar al anului 2023. De asemenea, ca și în cazul exercițiului financiar al anului 2023, persoanele juridice fără scop patrimonial care, în cursul exercițiului financiar de raportare, au primit sume de natura celor prevăzute la art. 34 alin. (31 ) din Legea contabilității în valoare cumulată de maximum 100.000 lei, pot întocmi o Declarație simplificată privind situația de trezorerie. Formatele stabilite prin noul act normativ urmează a se folosi începând cu situațiile financiare anuale aferente exercițiului financiar al anului 2024.
De asemenea, noul Ordin are în vedere aspecte referitoare la contabilizarea impozitului minim pe cifra de afaceri în cazul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit. Până la promovarea OMF nr. 255/2025, reglementările contabile aplicabile operatorilor economici cuprind prevederi distincte cu privire la contabilizarea de către membrii unui grup fiscal, a impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. „Nu sunt cuprinse, însă, prevederi exprese referitoare la contabilizarea cheltuielii totale cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri datorat de grupul fiscal, așa cum este cazul contabilizării cheltuielii totale cu impozitul pe profit datorat de grupul fiscal”, menționează reprezentanții MF în Referatul de aprobare.
În acest context, prin noul Ordin se stabilește că, în cazul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal, cheltuiala totală cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri datorat de grupul fiscal se înregistrează de către persoana juridică responsabilă (similar contabilizării cheltuielii totale cu impozitul pe profit datorat de grupul fiscal).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg