MFP: Propuneri de simplificare a obligațiilor declarative ale persoanelor fizice
Numărul 8, 6-12 martie 2018 » Prim-plan decizional
Ministerul Finanțelor Publice a publicat, pe site-ul instituției, propunerile de simplificare a obligațiilor declarative ale persoanelor fizice.
- Simplificarea obligațiilor declarative, prin depunerea unei singure declarații;
- Un singur termen de plată, la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează veniturile;
- Posibilitatea de a efectua plăți pentru impozitul pe venit la venitul estimat pentru anul curent;
- Evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CAS și CASS în funcție de venitul estimat pentru anul curent;
- Posibilitatea de rectificare a declarației până la termenul de plată.
Simplificarea obligațiilor declarative
Proiectul elaborat de MFP are în vedere comasarea, într-o declarație unică, a șapte declarații: D200 – veniturile realizate din România; D201 – veniturile realizate din străinătate; D220 – venitul estimat/norma de venit; D221 – norme de venit – agricultură; D600 – venitul bază pentru CAS; D604 – stabilire CASS persoane fără venit; D605 – stopare CASS persoane fără venit.
Modificările fac referire și la termenul de depunere a declarației. Astfel, dacă pentru 2017 legislația prevedea două termene de depunere (31 ianuarie și 25 mai), de acum înainte va exista un singur termen de depunere pentru declarația unică: în 2018 – 15 iulie (definitivare an fiscal 2017 și estimare 2018), iar începând cu 2019 – 31 martie (definitivare an fiscal precedent și estimare an curent).
Modalități de depunere a declarației
Noul mecanism cuprinde patru modalități de depunere a declarației unice:
- transmiterea către contribuabil prin poștă a parolei de înrolare în SPV;
- persoanele înrolate în SPV pot solicita, prin acest sistem, precompletarea declarației unice și transmiterea acesteia de către ANAF;
- transmiterea prin SPV a formularului precompletat;
- declarația unică se descarcă și se completează cu celelalte informații de către contribuabil și se transmite prin SPV, urmând a fi semnată cu certificatul calificat al MFP;
- contribuabilul poate să opteze pentru descărcarea și completarea unui formular inteligent gol (neprecompletat) de pe portalul ANAF și depunerea lui electronică prin sistemul e-guvernare cu semnatură electronică;
3. Completarea cu asistența ANAF și a Primăriei a formularului unic inteligent și transmiterea acestuia la ANAF de pe calculatorul Primăriei sau ANAF, fie prin SPV, fie prin e-guvernare;
4. Pe suport de hârtie (doar pentru anul 2018).
- simplificarea procedurii de depunere a declarației fiscale;
- un singur termen de plată, la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează veniturile;
- posibilitatea de a efectua plăți pentru impozitul pe venit la venitul estimat pentru anul curent;
- evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CAS și CASS se face în funcție de venitul estimat pentru anul curent;
- posibilitatea de rectificare a declarației până la termenul de plată.
- diminuarea costurilor administrative legate atât de procesarea declarațiilor, cât și de emiterea și comunicarea deciziilor de impunere;
- utilizarea resurselor pentru eficientizarea altor activități.
Un singur termen de plată
Dacă pentru 2017 legislația prevedea cinci termene de plată (patru plăți anticipate – 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 21 decembrie și o plată de regularizare anuală a impozitului pe venit, CAS și CASS, în termen de 60 de zile de la comunicarea, de către ANAF, a deciziei de impunere), noul sistem propus de MFP prevede un singur termen de plată – 31 martie a anului următor realizării veniturilor.
În cursul anului curent contribuabilul poate efectua plăți având în vedere obligațiile estimate.
Pentru anul 2018, MFP analizează posibilitatea introducerii unui sistem de bonificații pentru contribuabilii care achită anticipat obligațiile fiscale estimate datorate.
De exemplu:
- 10% dacă obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 15 iulie 2018;
- 5% dacă obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 30 septembrie 2018.
- 5% dacă obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 15 iulie 2018;
- 2% dacă obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 30 septembrie 2018.
Noul mecanism fiscal, aplicat din 2018, în privința impozitului pe venit, CAS (activități independente) și CASS (activități independente + alte venituri)
➔ Impozitul pe venit
1) În cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit nu se reține la sursă
- în plus (de plată) – plată diferență până la 31 martie;
- în minus (de restituit) – restituire/compensare plăți în plus conform Codului de procedură fiscală.
2) În cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit se reține la sursă: se menține mecanismul reținerii la sursă (drepturi de proprietate intelectuală, dividende, dobânzi, lichidarea unei persoane juridice, alte surse, asocieri cu persoane juridice, premii și jocuri de noroc).
➔ CAS – pentru venituri din activități independente (Drepturile de proprietate intelectuală sunt excluse!)
● Se trece de la sistemul de stabilire a CAS de către ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectuează de către contribuabil – persoană fizică, prin declarația unică).
- venitul net estimat pentru anul curent ≥ 22.800 lei – datorează CAS la un venit ales, dar nu mai mic decât nivelul salariului minim brut pe țară;
- venitul net estimat pentru anul curent < 22.800 lei – nu este obligatorie plata CAS (se poate asigura opțional).
● Termenul de plată este 31 martie, data depunerii declarației unice.
➔ CASS – pentru venituri din activități independente (Drepturile de proprietate intelectuală sunt excluse!), cedarea folosinței bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiții și alte surse
● Se trece de la sistemul de stabilire a CASS de către ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CASS se efectuează de către contribuabil – persoană fizică, prin declarația unică)
- dacă își exercită opțiunea prin declarația unică până la termenul de depunere, plătește CASS la nivelul a 6 salarii minime și este asigurat 12 luni;
- dacă își exercită opțiunea prin declarația unică după termenul de depunere, plătește CASS la nivelul a 12 salarii minime și este asigurat 12 luni.
În anul 2018, până la termenul de depunere a declarației unice, respectiv 15 iulie 2018, se reglementează că persoanele fizice își păstrează calitatea de asigurat astfel încât să beneficieze, în continuare, de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale.
➔ CAS și CASS – pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală
- pensionarii;
- copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști;
- tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului.
Alte măsuri aflate în analiză
● Pentru distribuirea cotei de până la 2% din impozitul anual datorat pe veniturile din salarii se analizează varianta reținerii și distribuirii lunare a acesteia de către angajatori (cota de 2% se reține din impozitul datorat în lună). Salariatul ar putea opta pentru reținerea de către angajator la sursă sau pentru depunerea Declarației 230.
● Se analizează posibilitatea ca opțiunea exercitată pentru direcționarea cotei de 2% din impozitul pe venit pentru o anumită entitate să rămână valabilă în fiecare an până la exercitarea unei noi opțiuni sau până la anularea opțiunii existente (nu mai mult de 2 ani consecutivi).
Mai multe detalii privind propunerea Ministerului Finanțelor Publice referitoare la noul mecanism fiscal privind impozitul pe venit, CAS și CASS, precum și modelele de declarații se găsesc pe site-ul MFP.
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național