Ministerul Energiei lansează al doilea apel de proiecte pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum
Numărul 14-15, 16-29 apr. 2025 » Direct de la sursă
Ministerul Energiei lansează un nou program de sprijin pentru industria românească: al doilea apel de proiecte pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum, cu un buget de 300 de milioane de euro pentru companiile care vor să-și producă propria energie curată, a anunțat instituția, într-un comunicat.
Astfel, Ministerul Energiei a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului de proiecte destinat sprijinirii investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, finanțat prin Fondul pentru Modernizare – Program-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei. „Apelul este dedicat solicitanților din sectorul privat, iar modificările propuse au ca obiectiv flexibilizarea condițiilor de eligibilitate și alinierea la noile reglementări introduse prin OUG nr. 5/2025 privind unele măsuri din domeniul social și modificarea și completarea unor acte normative”, se menționează în comunicat.
„Prin lansarea acestui nou apel oferim și mai mult sprijin concret companiilor care vor să investească în independența energetică a României. Simplificăm accesul la finanțare și înlăturăm bariere administrative inutile. Vrem ca fiecare kilowatt produs din surse regenerabile și consumat local să însemne mai multă eficiență, competitivitate și sustenabilitate pentru economia românească. În plus, extindem accesul către sectoare importante pentru economia națională, precum cel agricol și agroalimentar, și încurajăm tranziția acestora către soluții energetice competitive și curate. România are un potențial uriaș în zona regenerabilelor, iar acest apel este încă un pas hotărât pentru valorificarea acestui potențial”, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja, citat în comunicat.
Modificările vizează: ▪ acceptarea tuturor tipurilor de ipoteci în etapa de evaluare, cu condiția ca, în termen de 60 de zile lucrătoare de la semnarea contractului de finanțare, imobilul să fie liber de sarcini sau ipoteca să fie în scopul realizării proiectului; ▪ eliminarea obligației de a prezenta dovada scoaterii din circuitul agricol și autorizația de construire în termen de 1 an de la semnarea contractului – acestea vor fi necesare doar la cererea de prefinanțare/rambursare; ▪ actul de reglementare de mediu nu mai este necesar la contractare, ci doar înainte de prima cerere de plată (prefinanțare sau rambursare); ▪ eligibilitatea extinsă pentru solicitanții care desfășoară activități secundare CAEN 01, 10 și 11 (agricultură, industrie alimentară și băuturi), neeligibili în alte scheme, conform condițiilor specificate în schema de ajutor.
Apelul de proiecte are un buget total estimat de 300 milioane euro, echivalent în lei, provenit din Fondul pentru Modernizare. Valoarea maximă a ajutorului de stat acordat este de 20 milioane euro pe proiect, iar cel puțin 70% din energia produsă trebuie destinată autoconsumului.
Valorile maxime ale sprijinului acordat per MW instalat sunt următoarele: ● energie solară: ▪ până la 5 MW – maximum 450.000 euro/MW, ▪ peste 5 MW – maximum 360.000 euro/MW; ● energie eoliană: maximum 700.000 euro/MW; ● energie hidro: maximum 1.805.000 euro/MW.
Perioada de consultare publică este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Energiei iar documentele pot fi consultate aici.
Persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi transmise la adresa de e-mail: fonduri.europene@energie.gov.ro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg