Ministerul Muncii a lansat o nouă selecție de proiecte pentru îngrijirea persoanelor vârstnice; bugetul alocat este de aproape 100 milioane lei
Telex » Știri
25 martie, 9:30
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) organizează o nouă selecție publică de proiecte pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă în cadrul programelor de interes național „Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente”, „Servicii de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice” și „Centre de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice”, aprobate prin HG nr.435/2022 privind aprobarea unor programe de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, cu modificările și completările ulterioare.
„Prin această inițiativă ne propunem să sprijinim vârstnici aflați în dificultate, oferindu-le îngrijire la domiciliu, hrană și servicii de recuperare. Vrem ca fiecare senior să știe că nu este singur, că are parte de sprijin, grijă și respect din partea noastră. Continuăm să investim în programe care pun omul în centrul atenției și să construim un sistem de asistență socială mai aproape de nevoile reale ale comunității”, a declarat ministrul de resort Simona Bucura-Oprescu, citată într-un comunicat al MMFTSS.
Scopul finanțării acestor servicii sociale este creșterea calității vieții unui număr de aproximativ 5720 persoanelor vârstnice dependente, singure ori a căror familie nu poate să le asigure îngrijire și ajutor necesar pentru un trai decent, pentru prevenirea instituționalizării, precum și pentru asigurarea serviciilor de îngrijire personală, integrat cu serviciile complementare de recuperare și reabilitare funcțională.
La finalul perioadei de finanțare prin Programele de Interes Național vor fi înființate 41 unități de îngrijire la domiciliu, 51 de servicii de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice și 20 de centre de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice.
Solicitanții eligibili sunt serviciile publice de asistență socială de la nivelul comunelor și orașelor cu o populație sub 20.000 de locuitori și furnizorii privați de servicii sociale, fără scop lucrativ, respectiv asociațiile, fundațiile și cultele recunoscute în România.
Condițiile de eligibilitate și criteriile de evaluare pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă sunt precizate în Metodologia de evaluare și selecție a proiectelor.
Selecția de proiecte se organizează pentru înființarea de servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente, cantine sociale, masă pe roți și centre de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice, în comune și orașe cu o populație sub 20.000 de locuitori, în care nu există aceste servicii. Finanțarea maximă care poate fi solicitată pentru un proiect este următoarea:
a) în cazul unității de îngrijire la domiciliu cu o capacitate de 40 de persoane – 2.800 lei, din care 1.996.800 lei pentru acordare de servicii sociale și 50.000 lei pentru dotări;
b) în cazul cantinei sociale cu o capacitate de 80 de persoane – 2.000 lei, din care 1.920.000 lei pentru acordarea de servicii sociale și 100.000 lei pentru dotări;
c) în cazul unui serviciu de distribuire a hranei (masa pe roți)/serviciu de distribuire a hranei, ca serviciu de asistență comunitară cu o capacitate de 60 de persoane - 795.000 lei, din care 720.000 lei pentru acordarea de servicii sociale și 75.000 lei pentru dotări;
d) în cazul unui centru de zi de asistență și recuperare cu o capacitate de 50 de persoane - 2.455.000 lei, din care 2.280.000 lei pentru acordarea de servicii sociale și 175.000 lei pentru dotări.
Decontarea cheltuielilor eligibile pentru prestarea serviciilor sociale trebuie să se încadreze în suma maximă aferentă unei persoane beneficiare, respectiv:
a) 32 lei/oră, pentru servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente;
b) 1.000 lei/lună pentru cantinele sociale;
c) 500 lei/lună pentru servicii de distribuire a hranei (masa pe roți) sau pentru servicii de distribuire a hranei, ca serviciu de asistență comunitară;
d) 1.900 lei/lună pentru centrele de zi de asistență și recuperare.
Bugetul alocat programelor de interes național pentru această selecție de proiecte este de 99,141 milioane lei.
Programul se derulează pe o perioadă de doi ani de la data încheierii contractelor de finanțare, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2027.
MMFTSS invită solicitanții eligibili interesați să depună proiecte, până la data limită de 5 mai 2025 ora 16.30, la registratura din str. Dem. I. Dobrescu nr.2-4, Sector 1, cod 010026.
Solicitanții pot adresa întrebări sau clarificări referitoare la implementarea programelor de interes național la numărul de telefon: 021/2302361 și la adresa de e-mail: servicii.sociale@mmuncii.gov.ro. Data limită pentru solicitarea clarificărilor este de 29 aprilie 2025, ora 16.30.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg