Ministerul Sănătății va demara cinci programe naționale de screening, cu finanțare europeană nerambursabilă
Numărul 38, 10-16 oct. 2017 » Direct de la sursă
România va beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 de milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, pentru screening prenatal, precum și pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.
„Programele performante de screening salvează vieți. Este mult mai ușor, și din punct de vedere medical, dar și economic, să previi decât să tratezi boala în stadii avansate. (...) Fondurile accesate le vom utiliza pentru organizarea și implementarea programelor de screening, precum și pentru formarea personalului medical și achiziția de echipamente, astfel încât să nu existe sincope în derulare”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog.
În primă fază, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 de milioane vor fi utilizate pentru pregătirea a peste 14.000 de specialiști (medici, medici radiologi, senologi, anatomopatologi, epidemiologi, tehnicieni de radiologie și anatomie patologică, fizicieni, manageri de date, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, psihologi implicați în furnizarea serviciilor de sprijin/ suport, biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, mediatori sanitari, alt personal medical etc.) în domeniile programelor prioritare de sănătate. Programele vor putea include schimburi de experiență în alte state membre ale UE. În acest sens, au fost aprobate 34 de proiecte în urma cărora cadrele medicale vor fi pregătite în managementul bolilor infecțioase transmisibile prioritare (tuberculoză; hepatite virale cronice B și C), în managementul pre- și postnatal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile, îngrijirea continuă a nou-născutului și a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și deces, prevenirea nașterii premature și îngrijirea nou-născutului prematur. Alte domenii de formare mai vizează managementul bolilor cardiovasculare, al afecțiunilor oncologice (cancer col, cancer mamar), diabetului zaharat, al bolilor endocrine/disfuncții tiroidiene, sănătății mintale și bolilor rare (inclusiv genetică medicală). Numărul proiectelor aprobate ar putea crește după finalizarea procesului de contestații de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman.
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice