Ministrul Agriculturii: Europa, inclusiv România, nu se află în situaţia de a intra în criză alimentară; coridoarele „verzi” de transport funcţionează

Ministrul Agriculturii: Europa, inclusiv România, nu se află în situația de a intra în criză alimentară; coridoarele „verzi” de transport funcționează

Telex » Știri 3 aprilie, 9:58  

Europa, inclusiv România, nu se află în situația de a se bloca sau de a intra în criză alimentară, iar coridoarele „verzi” de transport al alimentelor și inputurilor funcționează, a declarat, la un post de televiziune, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, citat de Agerpres. „Noi monitorizăm zilnic stocurile, cât și prețurile, dar mai ales problemele pe care agricultorii și cei din industria alimentară le au, pentru că am creat o platformă de comunicare încă din prima zi cu tot ce înseamnă mediu asociativ și în timp real știm exact care sunt problemele apărute și încercăm să le rezolvăm punctual. (…) Am avut o întâlnire la nivelul Guvernului cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ din agricultură și industria alimentară unde fiecare a venit și a prezentat problemele și soluțiile pe care le gândește ca în viitor să nu se întâmple ce prevesteau cele trei organizații mondiale, că s-ar putea ajunge și la o criză alimentară. Sperăm să nu ajungem acolo”, a afirmat Adrian Oros.

Ministrul de resort a punctat faptul că toți cei care sunt pe o anumită filieră de produs trebuie să se așeze la masă și să-și negocieze marjele de profit, astfel încât să rămână pe piață în timpul acestei crize.

„Cele trei organizații (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Comerțului și Organizația Mondială a Sănătății, n.r.) atrag atenția că ar putea apărea o criză alimentară pe fondul unui comportament de consum bazat pe frică și insecuritate. Noi tocmai acest lucru trebuie să-l prevenim, să nu agităm prea mult oamenii, să monitorizăm tot ce se întâmplă atât la nivel european, cât și la nivel național privind activitatea din agricultură și din industria alimentară. De la început am făcut un apel la calm, la responsabilitate, la omenie între toți actorii, atât producători mici și mari, cât și procesatori mici și mari, cât și comercianți. Am spus că, pentru a menține niște prețuri rezonabile suportabile de către populație și pentru a fi suficiente alimente pe rafturile magazinelor și în piețe, este nevoie să se așeze la o masă toți cei care sunt pe o anumită filieră de produs și să-și negocieze între ei marjele de profit, astfel încât să rămână toți pe piață în timpul acestei crize”, a spus oficialul.

Acesta a adăugat că primii afectați de o decizie a statului privind fixarea prețului la raft ar fi producătorii și procesatorii mici din România. „Dacă statul vine și, în mod arbitrar, fixează prețul la raft, primii care sunt afectați sunt producătorii și procesatorii mici, adică cei din România. Comercianții sunt ultimii care vor fi afectați. Nu avem niciun interes să scoatem de pe piață exact producătorii și procesatorii mici. Drept pentru care am făcut un apel la calm, să rămână deschise piețele agroalimentare, în așa fel încât ei să-și poată vinde mărfurile. Am făcut și acea platformă în care pot să-și expună cantitățile și datele, în așa fel încât retailerii care au o oarecare îngreunare în transportul importurilor și mai ales al produselor pe care acum producătorii le au din abundență, să pună pe raft și produse românești proaspete. Aici mă refer, în primul rând, la zarzavaturi și la legume. În mare parte se întâmplă acest lucru”, a susținut Adrian Oros.

Reamintim că Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au subliniat, recent, într-un comunicat de presă comun, că incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restricții la export și ar putea genera o penurie pe piața mondială, iar astfel de reacții pot modifica echilibrul dintre oferta alimentară și cerere, ducând la creșterea prețurilor și creșterea volatilității acestora. „Am aflat din crizele anterioare că astfel de măsuri sunt deosebit de dăunătoare pentru statele cu venituri mici și cu deficit alimentar și pentru eforturile organizațiilor umanitare de a achiziționa alimente pentru cei care au nevoie disperată de acestea. (...) Trebuie să ne asigurăm că răspunsul nostru la COVID-19 nu creează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esențiale și exacerbează foamea și malnutriția”, se notează în informarea celor trei organizații.

Potrivit sursei citate, odată cu adoptarea unor măsuri care vizează stoparea accelerării pandemiei COVID-19, sunt necesare și măsuri de minimizare a efectelor potențiale asupra ofertei de alimente sau a consecințelelor neintenționate asupra comerțului mondial și securității alimentare.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.