Ministrul Agriculturii propune înființarea unui comitet de monitorizare a prețurilor și accesului produselor românești pe rafturile retailerilor
Telex » Știri 1 noiembrie, 9:24
Prețurile alimentelor, adaosurile comerciale și accesul produselor românești pe rafturile retailerilor vor fi monitorizate până la 31 decembrie 2024 de către un comitet format din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenței și din zona de retail și procesare, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Acesta a precizat că nu s-a renunțat la plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, însă prin această inițiativă de monitorizare își propune să rezolve problemele semnalate în piață privind adaosurile comerciale nejustificat de mari pentru produsele românești comparativ cu cele din import.
„Miercuri am avut o discuție cu retailerii și cu procesatorii. Am stabilit ca în perioada următoare să facem un comitet de monitorizare din care vor face parte trei reprezentanți ai zonei de retail, trei reprezentanți ai procesatorilor, un reprezentant al Consiliului Concurenței și unul din cadrul ministerului, iar grupul va fi coordonat de către mine. Pentru că în momentul de față avem în vigoare până la finele anului ordonanța privind plafonarea celor 21 de categorii de produse, vor fi monitorizate tot până la 31 decembrie, prezența la raft a produselor românești, prețurile produselor alimentare și adaosul comercial pentru produsele românești, cât și pentru cele din import, pe toate categoriile”, a precizat Barbu.
Acesta susține că, în cazul în care un procesator nu are acces pe rafturile retailerului, comitetul va analiza cu reprezentanții acestuia posibilitatea listării și va lua decizia de a pune pe raft aceste produse românești.
„Practic, este pentru prima oară când se realizează în acest lanț procesator-retail-minister, un comitet care să rezolve cu adevărat problemele procesatorilor. Mai mult de atât, analizează clar orice practică comercială neloială, astfel încât să nu mai vedem aceeași categorie de produs adus din import, cu un adaos comercial mai mic, iar produsul din România să aibă un adaos comercial mai mare. Aceleași categorii trebuie să aibă același adaos comercial”, a explicat ministrul.
În opinia sa, prin monitorizarea făcută de acest comitet, accesul procesatorilor la raft se va face mult mai ușor.
„Toate problemele care ne veneau pe industria alimentară, toate sesizările, în loc să stăm, și eu ca ministru și colegii mei de la Ministerul Agriculturii, să sunăm la retailerii care nu îl primeau la raft, toate aceste probleme vor fi puse și rezolvate în cadrul comitetului de monitorizare”, a adăugat el.
Barbu a adăugat că nu s-a renunțat „cu totul” la măsura de plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate, însă s-a decis ca până pe 31 decembrie să funcționeze acest comitet de monitorizare, iar dacă va funcționa „foarte bine”, acest mecanism va fi prelungit.
„Dacă va funcționa foarte bine, va fi în continuare prelungit și procesatorii vor avea acces la raft și la un preț corect, la fel și consumatorii. Aceasta a fost o propunere a Ministerului Agriculturii la solicitarea procesatorilor și a retailerilor, care ne-au spus că avem o ordonanță care este în vigoare pe plafonarea adaosului la alimentele de bază pentru românii cu venituri mici și medii. Am fost de acord să nu mai instituim prin act normativ, dar vom constitui un mecanism prin ordin de ministru astfel încât să rezolvăm problemele, prețurile să fie corecte la raft și adaosurile comerciale practicate la produsele din România fața de cele din import”, a explicat ministrul Agriculturii.
Barbu a mai spus că Ordinul prin care se va înființa comitetul de monitorizare ar putea să fie finalizat vineri, iar săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire a acestui comitet.
„Astăzi (joi, n.r.) s-a trimis solicitarea către retaileri, către procesatori, să îmi desemneze persoanele, s-a trimis la Consiliul Concurenței, și cum avem persoanele demarăm întocmirea Ordinului. Sper ca mâine să dăm Ordinul pentru comitetul de monitorizare, iar săptămâna viitoare să fie deja prima întâlnire. Acestea vor avea loc săptămânal. De asemenea, am solicitat atât retailerilor, cât și procesatorilor, ca, atunci când apar în media, pe televizor, sau în anumite publicații informații care arată că anumite alimente au crescut foarte mult, să ieșim din comitet cu o justificare clară, un comunicat, astfel încât să demontăm aceste lucruri în cazul în care nu este adevărat. În cazul în care este adevărat, trebuie să explicăm exact de unde vin și de ce vin creșterile”, a concluzionat ministrul Agriculturii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național