
Ministrul Finanțelor Publice: România are un potențial de creștere economică de 4,2% până în 2020
Telex » Știri
10 noiembrie 2016
România are un potențial de creștere economică de 4,2% în perioada 2017-2020, a declarat astăzi ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, în cadrul conferinței „Dezvoltarea României 2016”, în care a mai precizat că țara noastră are șanse să se apropie, până la finalul acestui deceniu, la 70% din media nivelului de dezvoltare al Uniunii Europene, calculat după paritatea puterii de cumpărare. „România se află într-o poziție foarte bună. Are o creștere economică foarte bună, fără dezechilibre. Îndatorarea este foarte scăzută. Am avut rate recod la finanțarea publică. Toate acestea reprezintă premisele pentru o dezvoltare durabilă. România are un potențial de creștere de 4,2% în perioada 2007-2020, dublul față de media europeană”, a spus Anca Dragu.
Ea a subliniat că România a recuperat în ultimii ani din decalajul față de statele dezvoltate din UE. „În unele țări, convergența a funcționat bine, în altele mai puțin bine. România și-a redus decalajul față de alte țări din UE, iar convergența s-a îmbunătățit cu 22 de puncte procentuale, de la 34% la 56,6% în 2015”, a spus Anca Dragu. Ministrul s-a referit la datele biroului european de statistică, Eurostat, publicate în luna iunie, care arată că România a înregistrat, alături de Polonia, cea mai rapidă apropiere de statele bogate din vestul Europei dintre toate statele membre după intrarea în blocul comunitar. Astfel, România a ajuns în 2015 la 57% din media UE după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare a națiunilor, ajungând aproape la egalitate cu Croația, care are un nivel de 58%. În 2006, ultimul an în afara Uniunii Europene, țara noastră se situa la 38% din media UE după acest indicator, la egalitate cu Bulgaria, stat care a rămas între timp mult în urma României, înregistrând anul trecut un nivel de doar 46% din media UE.
Ministrul Finanțelor susține că, dacă România își va menține un ritm de creștere economică de cel puțin 5%, atunci nivelul de convergență a României va ajunge la 70% din media UE din 2020, așa cum și-a asumat guvernul.
(Sursa: News.ro)
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice