MMSS propune noi reglementări privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială
Telex » Știri 9 august, 10:09
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) propune, printr-un proiect de HG publicat pe site-ul instituției, pentru consultare, modificarea și completarea HG nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială. Potrivit Notei de fundamentare care însoțește proiectul, modificările propuse conduc, pe de o parte, la asigurarea, pentru beneficiarii programului de subvenționare, a clarității procedurii de selecție, în corelare cu noile modificări legislative, iar pe de altă parte, pentru persoanele beneficiare de serviciile sociale acordate prin unitățile de asistență socială subvenționate, este asigurată continuitatea acordării serviciilor sociale.
Proiectul de HG propune următoarele: ♦ pentru serviciile sociale care au caracter secundar sau auxiliar, nivelul mediu lunar al subvenției care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată este reprezentat cheltuielile aferente salariul asistentului social, cu respectarea normativului de personal prevăzut de actele normative care reglementează asigurarea calității în domeniul respectiv. Nivelul mediu lunar al subvenției pentru o persoană asistată propus este: maximum 400 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare și maximum 200 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare. Estimarea a fost realizată pe baza salariul de 9.402 lei/lună pentru un asistent social la o normă de 50 de persoane beneficiare pentru centre fără cazare și o normă de 25 de persoane pentru centrele cu cazare; ♦ completarea nivelului mediu lunar al subvenției cu termenul ”maxim”, pentru situațiile în care suma necesară este mai mică decât cuantumul prevăzut în Hotărârea Guvernului; ♦ corelarea trimiterii la art. 46 din Legea asistenței sociale nr.292/2011; ♦ completarea categoriei de cheltuieli eligibile – „Cheltuieli de întreținere și gospodărie”, cu precizări privind ”exclusiv pentru plata serviciilor(...)” și ”(...) aferente sediului unității de asistență socială”; ♦ revizuirea listei serviciilor sociale neeligibile: eliminarea lit. q) îngrijiri personale la domiciliu acordate de îngrijitori persoane, (8810 ID - II), poziție care nu mai figurează în Nomenclatorul serviciilor sociale; ♦ corelarea criteriilor de departajare – centre rezidențiale, unități de îngrijire la domiciliu, centre de zi și cantine sociale (prevăzute la art.8 alin.(3) lit. a) din NM), cu tipologia serviciilor prevăzută în Nomenclatorul serviciilor sociale și cu încadrarea persoanelor beneficiare în diverse categorii de beneficiari, cu respectarea legilor speciale; ♦ revizuirea fișei tehnice a unității de asistență socială, a formularului de buget, anexa B, la cererea de solicitare a subvenției și a modelului de raportare lunară; ♦ completarea Convenției pentru acordarea de servicii de asistență socială, prevăzută în anexa nr.3 la normele metodologice, la pct. I Obiectul convenției, cu un punct nou, pct.4., pentru detalierea obiectului convenției, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii și solidarității sociale (…);♦ decalarea cu o lună a datei limită de depunere a cererilor de solicitare a subvenției pentru anul 2025.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc