Modificări la Metodologia de elaborare și aplicare a Testului IMM
Numărul 37, 18-24 sep. 2024 » Curier legislativ
Astăzi a fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 932/17.09.2024, Ordinul ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nr. 2.761/2024 pentru modificarea anexei la Ordinul nr. 546/2023 privind aprobarea Metodologiei de elaborare și aplicare a Testului IMM. Noul Ordin prevede, printre altele, că „inițiatorul actului normativ, în funcție de conținutul proiectului de act normativ, va consulta un număr mare și reprezentativ de IMM-uri asupra cărora au impact politicile publice de reglementare.”
De asemenea, articolul 9 al Ordinului MEAT nr. 546/2023 a fost modificat și are următorul cuprins:
„(1) Metoda „bulgăre de zăpadă” este o eșantionare non-probabilistică, utilizată în situația în care nu există informații suficiente pentru a identifica toate IMM-urile care compun o anumită populație, ci este posibilă inițial doar o identificare a câtorva IMM-uri cunoscute.
(2) Eșantionul de IMM-uri ce urmează a fi consultat pe baza metodei „bulgăre de zăpadă” se selectează după cum urmează:
- inițiatorul actului normativ identifică IMM-urile cunoscute, care sunt susceptibile de a fi afectate de modificarea legislativă, în funcție de sectorul și zona geografică de activitate, dar fără a se limita la acestea;
- IMM-urile cunoscute identificate la punctul a) trebuie să identifice IMM-uri suplimentare, care sunt susceptibile de a fi afectate de modificarea legislativă;
- IMM-urile suplimentare, identificate la punctul b) trebuie să identifice și alte IMM-uri, care sunt susceptibile de a fi afectate de modificarea legislativă.
(3) Procesul descris la alin. (2) asigură că inițiatorul actului normativ identifică un eșantion mare și reprezentativ de IMM-uri.
(4) Metoda de eșantionare prevăzută la alin.(1) se utilizează pentru efectuarea cercetării exploratorii și/sau calitative, care se desfășoară într-un timp foarte scurt, pe o anumită populație de IMM-uri, greu de identificat și de localizat.
(5) Fazele de desfășurare a cercetării eșantionului, care va fi alcătuit conform metodei „bulgăre de zăpadă” sunt: a) identificarea unui eșantion mare și reprezentativ de IMM-uri; b) inițiatorul actului normativ utilizează una dintre modalitățile de consultare prevăzute la art. 9^1 , alin. (4^1) din Legea 346/2004, cu modificările și completările ulterioare, împreună cu IMM-urile cunoscute, IMM-urile suplimentare, celelalte IMM-uri identificate și altele după caz; c) transmiterea observațiilor tuturor IMM-urilor implicate în consultare către inițiatorul actului normativ; d) întocmirea concluziilor privind consultarea IMM-urilor asupra proiectului de act normativ; e) definitivarea proiectului de act normativ de către inițiator.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale