Monumentele istorice, comori pentru eternitate
Numărul 11, 20-26 mar. 2024 » Eveniment
La oricare itinerar turistic ne vom referi, nu va fi dificil de identificat componente de seamă ale patrimoniului național lăsate nouă moștenire de înaintași. Cele mai multe au valoare istorică și culturală inestimabilă, ceea ce a impus și impune conservarea și valorificarea lor în cele mai bune condiții. Este un obiectiv căruia i-a răspuns un Memorandum aprobat recent de Guvern, document care fundamentează programul de investiții intitulat „Temelii culturale”.
Într-o primă fază, este vorba despre alocarea a 262 milioane euro din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) și din surse bugetare. În centrul atenției se află salvarea unor asemenea monumente și, de la caz la caz, reconstituirea cât mai fidelă a stadiilor originare în condițiile utilizării celor mai moderne și eficiente tehnologii.
Pentru a ne da seama de importanța monumentelor avute în vedere prin programul amintit, menționăm câteva dintre lucrările prevăzute: ridicarea unui corp nou de clădire la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București; restaurarea și modernizarea integrală a Operei Naționale Române București și construirea unui depozit de decoruri; restaurarea și amenajarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu; restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României; consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Muzeului Național de Artă Contemporană din București; restaurarea parțială la interior și refacerea unor instalații la Ateneul Român; restaurarea și amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia (județul Constanța) și amenajarea terenului aferent; restaurarea și punerea în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela și anexele) de la Tescani, județul Bacău – componentă a Muzeului Național „George Enescu”.
La efectuarea acestor lucrări se ține seama, încă din faza de proiectare până la cea de execuție, de experiențele acumulate la mai multe monumente istorice, lucrări cumulate la valoarea de peste 410 milioane euro. Este vorba despre 13 monumente istorice, printre care Palatul Culturii din Iași, Muzeul Național de Artă – Palatul Regal, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Muzeul Țăranului Român, precum și lucrările de construcție și de consolidare a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București și a Bibliotecii Naționale a României.
Toate aceste date de mare interes pentru iubitorii de artă și cultură, pentru turiștii români și străini, reprezintă pași importanți spre realizarea unui obiectiv cu adevărat național, întrucât numeroase monumente istorice au avut și mai au nevoie de investiții consistente, astfel încât ele să rămână veritabile comori reprezentative ale României lăsate moștenire de zeci de generații succesive și care se cer păstrate pentru eternitate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național