
Niciun oraș european nu a atins, în prezent, toate cele 17 obiective ONU de dezvoltare durabilă
Numărul 19, 28 mai - 2 iunie 2019 » Lumea în care trăim
Un raport realizat recent de Rețeaua de Soluții a Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (SDSN) și de universitatea olandeză Tilburg despre stadiul dezvoltării durabile în marile orașe europene indică situarea pe primele trei locuri a capitalelor Oslo (74.8%), Stockholm (74.2%) și Helsinki (71.3%), conform unui comunicat al SDSN, informează Agerpres. Studiul a luat în calcul 45 de capitale și orașe europene mari. România se află pe locul 41 (54.4%), iar ultimul loc este ocupat de Atena (48.6%).
Clasamentul a fost stabilit pe baza celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) adoptate în 2015 de cele 193 de state membre ale ONU, iar procentajul obținut de fiecare oraș reprezintă gradul de îndeplinire a acestora. Aceste obiective vizează reconcilierea prosperității economice cu lupta împotriva inegalităților, precum și cu mizele legate de biodiversitate și schimbări climatice.
Raportul conține contribuțiile economistul Jeffrey D. Sachs de la Universitatea Columbia, ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ale Comisiei Europene (COM) și ale altor actori importanți din domeniul dezvoltării orașelor.
Studiul se bazează pe date furnizate de organizații internaționale, în special Eurostat, Agenția Europeană pentru Mediu, Centrul Comun de Cercetare al COM și OCDE. Raportul a utilizat, de asemenea, informații transmise de societatea civilă și de centre europene de cercetare. În concluziile raportului se arată că niciun oraș european nu a atins, pentru moment, toate cele 17 obiective ale unei dezvoltări durabile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție