Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 25 octombrie 2021
Numărul 39, 20-26 oct. 2021 » Direct de la sursă
Comisia Europeană prezintă Programul de lucru pentru 2022
În 2022, Comisia Europeană va prezenta o propunere pentru o directivă care să implementeze acordul global al OCDE privind impozitarea referitor la realocarea drepturilor de impozitare (Pilonul I), în conformitate cu Programul său de lucru pentru anul viitor, publicat marți, 19 octombrie. Textul nu menționează un termen pentru această inițiativă, întrucât Comisia nu a văzut încă condițiile înscrise în format mic ale Convenției Multilaterale a OCDE înainte de a lua o decizie cu privire la posibila elaborare a unei directive. În ceea ce privește rata minimă de impozitare (Pilonul II), Comisia a declarat deja că intenționează să prezinte o propunere pentru o directivă în decembrie 2021. De asemenea, Comisia va prezenta o variantă revizuită a Directivei privind TVA-ul și a regulamentului Consiliului privind cooperarea administrativă pe probleme de TVA în ultimul trimestru al anului 2022. Conform programului, pachetul va implica obligațiile de raportare și facturarea electronică, tratamentul „economiei la cerere” și o singură procedură europeană de înregistrare în scopuri de TVA.
Eurodeputații salută acordul global al OCDE privind impozitarea
Parlamentul European a salutat aprobarea la nivel global a Acordului OCDE privind impozitarea, finalizat pe 8 octombrie. În timpul unei dezbateri din sesiunea plenară care a avut loc miercuri, 20 octombrie, eurodeputații au făcut apel la Comisia Europeană, Consiliul UE și statele membre să faciliteze implementarea acestuia la nivelul UE. Anže Logar, ministrul de externe din Slovenia, și comisarul Mairead McGuinness s-au angajat să facă toate eforturile pentru a respecta calendarul ambițios de intrare în vigoare a acordului până în 2023. Unii eurodeputați vor ca UE să depășească termenii acordului prin stabilirea unei rate corporative minime de impozitare de 21%, în vreme ce alții au solicitat Comisiei să se rezume strict la ceea ce a fost aprobat la nivelul OCDE.
Europenii și americanii au convenit asupra retragerii impozitelor digitale
Statele Unite, Franța, Italia, Spania, Austria și Regatul Unit al Marii Britanii au ajuns la un acord asupra retragerii taxelor digitale naționale înaintea implementării noului acord OCDE privind impozitarea, potrivit unei declarații comune publicate joi, 21 octombrie. Începând cu 8 octombrie, Statele Unite își vor retrage retroactiv sancțiunile comerciale care fuseseră impuse acelor țări ca o contramăsură la impozitele digitale. La rândul lor, statele europene vor elimina acele impozite, dar numai la momentul intrării în vigoare a noului sistem global de impozitare corporativă. Acordul include, de asemenea, un regim de tranziție care se va aplica începând cu 2022 până la intrarea în vigoare a noului sistem de impozitare.
Eurodeputații solicită UE să acționeze în contextul izbucnirii scandalului „Pandora Papers”
Joi, 21 octombrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită luarea de măsuri ca urmare a dezvăluirilor investigației „Pandora Papers”. Textul acesteia insistă ca administrațiile fiscale din statele membre să analizeze toate scurgerile de date și să lanseze investigații. De asemenea, Comisiei Europene i se solicită să tragă concluziile necesare în urma acestui scandal și să analizeze măsura în care sunt necesare demersuri legislative suplimentare la nivelul UE. Textul condamnă rolul Statelor Unite ca punct central al tăinuirii informațiilor financiare și corporative și face apel la conectarea accesului sectorului financiar al Regatului Unit la piața unică din UE pentru servicii financiare cu respectarea de către Regatul Unit a standardelor comune privind fiscalitatea și combaterea spălării banilor. De asemenea, acesta insistă asupra rolului firmelor de avocatură, al consilierilor fiscali și al administratorilor de patrimoniu în sprijinirea persoanelor cu averi mari pentru a înființa structuri corporative cu scopul a-și proteja activele și solicită Comisiei să evalueze cadrul general de reglementare care se aplică acestor profesii.
PE solicită în unanimitate reguli privind AML mai stricte
Parlamentul European a vorbit la unison în timpul unei dezbateri din sesiunea plenară care a avut loc miercuri, 20 octombrie, solicitând reguli europene mai stricte pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. În contextul izbucnirii scandalului „Pandora Papers”, eurodeputații au sprijinit în mod special crearea unei autorități europene dedicate (AMLA), așa cum a propus Comisia Europeană la sfârșitul lunii iulie. Se preconizează că noua autoritate va fi înființată în 2023 și își va începe activitatea în 2024. Supervizarea directă a anumitor entități financiare cu risc ridicat va începe în 2026, atunci când AMLA va îndeplini necesarul de personal, a comunicat comisarul UE, Mairead McGuinness.
Dosarele CumEx 2.0: evaziunea fiscală costă guvernele 150 de miliarde de euro
După trei ani de la prima publicare a dosarelor CumEx în 2018, grupul media internațional din spatele investigației conduse de CORRECTIV a publicat joi, 21 octombrie, noi descoperiri cu privire la acest scandal numit „Dosarele CumEx 2.0”. Potrivit grupului, contribuabilii de la nivel global au fost înșelați cu 150 de miliarde de euro prin intermediul așa-numitelor sisteme de arbitraj al dividendelor proiectate pentru a exploata slăbiciunile legilor fiscale naționale. Franța este statul cel mai afectat de această evaziune fiscală, cu o pierdere de 33,3 miliarde, urmată de Germania cu 28,5 miliarde, Țările de Jos cu 27 de miliarde și Spania cu 18,8 miliarde.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice