Numărul falimentelor în UE, la cote record
Numărul 33-34, 23 aug. - 6 sep. 2023 » Analize și sinteze
Numărul de declarații de faliment în rândul afacerilor din UE a crescut substanțial în trimestrul doi din 2023, cu 8,4% față de precedentele trei luni, și a ajuns la cel mai ridicat nivel de când se colectează aceste date - 2015 - arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În perioada aprilie-iunie 2023 s-a înregistrat a șasea creștere trimestrială consecutivă a numărului de declarații de faliment.
În privința înregistrărilor de noi companii, datele Eurostat indică un declin de 0,6% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a consemnat o creștere de 2%. În mod general, din 2023, numărul înregistrărilor de noi companii a fost mai ridicat decât în perioada 2015-2022.
În funcție de domeniul de activitate, în toate sectoarele s-au înregistrat creșteri ale numărului de falimente în trimestrul doi din 2023, față de precedentele trei luni. Sectoarele cu cele mai semnificative creșteri ale numărului de falimente au fost: serviciile de cazare și alimentație publică (23,9%), transport și depozitare (15,2%), educație, sănătate și activități sociale (10,1%).
Comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei - trimestrul patru din 2019 - numărul de declarații de faliment în UE a fost mai ridicat în majoritatea sectoarelor economiei, în perioada aprilie-iunie 2023. Cele mai semnificative creșteri ale numărului de falimente, comparativ cu trimestrul patru din 2019, au fost în sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică (82,5%), transport și depozitare (56,7%).
În contrast, în trimestrul doi din 2023 au fost doar două sectoare ale economiei unde numărul de falimente a fost mai scăzut decât înaintea pandemiei (trimestrul patru din 2019): industrie (-11,5%) și construcții (-2,7%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice