Numărul locurilor de muncă "remote" a crescut cu 25% în acest an
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » Roza vânturilor
Locurile de muncă "remote" rămân în preferințele românilor, iar în acest an ponderea căutărilor pentru această categorie a fost de 13,1% din total, numărul acestora fiind cu 25% mai mare decât în 2021, reiese dintr-o analiză realizată de platforma de recrutare online eJobs, informează Agerpres. "Un loc important îl ocupă în continuare locurile ce permit munca de acasă, acestea adunând nu doar un număr mare de căutări, ci și o cotă de 13,1% din totalul de aplicări anuale, respectiv 1,3 milioane, nivel similar cu cel înregistrat în 2021. Interesant este faptul că, în ciuda previziunilor de la începutul anului, 2022 a dovedit că și angajatorii au rămas deschiși la ideea de joburi remote, de vreme ce numărul de poziții postate a fost cu aproximativ 25% mai mare decât anul trecut", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Conform analizei, de la începutul anului, pe eJobs.ro au fost consemnate aproape 8,5 milioane de căutări realizate de candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Cu o medie de 35.000 de joburi nou postate în fiecare lună, 2022 a fost cel mai bun an pentru piața muncii din acest punct de vedere, în timp ce numărul de aplicări atrase a ajuns la aproximativ 10 milioane până în acest moment, notează sursa citată.
În privința celor mai căutate joburi, cu cele 58.000 de căutări pe site, posturile de inginer au fost în top anul acesta. În categorie, pozițiile de inginer constructor, inginer mecanic și inginer de instalații au fost în top.
De asemenea, contabilii ocupă locul secund în același clasament, cu 39.000 de căutări pe eJobs.ro, urmați de șoferi pentru care sunt raportate peste 33.000 de interogări ale candidaților.
Datele Salario, comparatorul salarial marca eJobs, arată că salariul mediu net al celor care lucrează în inginerie este 4.500 de lei, apoi de 3.900 de lei pentru angajații din contabilitate și de 3.500 de lei pentru cei din transporturi/distribuție. Tot pentru aceleași domenii, angajatorii au postat anul acesta peste 100.000 de joburi. Cele mai multe au fost pentru șoferi (48.000 de poziții), urmați de ingineri (28.000) și contabili (25.000).
Alte poziții care au generat peste 10.000 de căutări în parte au fost cele de manager, economist sau specialist în resurse umane. Acestora li se alătură și cuvinte-cheie care indică interesul pentru anumite domenii, precum resurse umane, call center sau vânzări.
"Finalul acestui an arată, totuși, o scădere a interesului pentru joburile de inginer și pentru cele part time și remote, dar marchează, în schimb, creșteri pentru contabili, șoferi și economiști", se menționează în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate