Numărul mediu al locurilor de muncă vacante în 2016 – 59.800
Numărul 12, 4-10 aprilie 2017 » Breviar statistic
În anul 2016, rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost de 1,28%, în creștere cu 0,16 puncte procentuale față de anul precedent, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 59.800, în creștere cu 9.800 locuri de muncă vacante față de anul anterior.
În anul 2016, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s‐au înregistrat în administrația publică (3,73%), respectiv în sănătate și asistență socială (2,68%). În industria prelucrătoare s‐au concentrat peste 25% din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.800 locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 1,37%. La polul opus, cele mai mici valori atât în ceea ce privește rata, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s‐au înregistrat în activitățile din industria extractivă (0,19%, respectiv 100 locuri vacante). Sectorul bugetar a însumat peste o treime din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu‐se în administrația publică (9.700 locuri vacante), urmată de sănătate și asistență socială (8.500 locuri vacante), respectiv învățământ (2.500 locuri vacante).
Prin comparație cu anul precedent, în majoritatea activităților economice s‐au înregistrat creșteri ale ratei și numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante. Cele mai relevante creșteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s‐au regăsit în sănătate și asistență socială (+0,55 puncte procentuale) și în administrație publică (+0,50 puncte procentuale), iar ușoare diminuări ale indicatorului s‐au consemnat doar în alte activități de servicii (‐0,08 puncte procentuale), agricultură, silvicultură și pescuit (‐0,07 puncte procentuale), respectiv distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (‐0,05 puncte procentuale).
În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, activitățile economice din industria prelucrătoare (+2.100 locuri vacante), respectiv sănătate și asistență socială (+2.000 locuri vacante) au cunoscut cele mai semnificative creșteri. Doar în distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare, respectiv în agricultură, silvicultură și pescuit s‐au înregistrat scăderi foarte mici.
În profil teritorial, în anul 2016, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s‐au înregistrat în regiunile Vest (1,84%), respectiv București – Ilfov (1,57%). În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, angajatorii au prezentat cea mai semnificativă cerere de forță de muncă salariată în regiunea București – Ilfov (16.000 locuri vacante), care a reprezentat puțin peste o pătrime din numărul locurilor de muncă vacante din întreaga țară. La polul opus, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai scăzute valori le‐a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,51%, respectiv 1.900 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Est (0,94%, respectiv 4.500 locuri vacante), care împreună dețin circa 10% din totalul locurilor de muncă vacante.
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național