O nouă Lege a educației ar putea intra în vigoare la 1 octombrie 2018
Telex » Știri
29 martie 2017
O nouă Lege a educației ar putea intra în vigoare la 1 octombrie 2018, un termen realist pentru un document de o asemenea amploare și importanță, care a fost deja inclus într-un calendar prezentat rectorilor, după șapte luni de dezbateri publice și parlamentare, a declarat, pentru News.ro, ministrul Educației, Pavel Năstase. „Am prezentat deja Consiliului Național al Rectorilor un calendar de lucru privind noua Lege a educației. Astfel, în 2017, perioada aprilie-mai, va fi realizată o sinteză a consultărilor anterioare. În perioada iunie-noiembrie are loc evaluarea sistemului național de educație (starea educației), apoi în perioada noiembrie-decembrie trebuie asumate opțiunile majore ale educației. Din 2018, respectiv în perioada ianuarie-februarie, va fi elaborat proiectul Legii educației. În perioada martie-mai au loc dezbateri publice și în iunie-septembrie au loc dezbateri în Parlament, astfel încât noul proiect să intre în vigoare la 1 octombrie, odată cu începerea noului an univeristar”, a explicat ministrul Educației, precizând că este vorba despre un calendar transmis rectorilor la 15 martie.
Totodată, în acest interval, proiectul Președinției „România Educată” continuă, urmând să existe propuneri de măsuri concrete cu caracter strategic care să fie adoptate și în noua Lege a educației. „Strategiile sectoriale ale Ministerului Educației Naționale, orientările strategice identificate prin Proiectul «România Educată» și viziunea Academiei Române sunt convergente către un obiectiv comun – o educație de calitate. Un demers de schimbare majoră a legislației învățământului nu poate fi inițiat fără ca ministerul să estimeze consecințele juridice și sociale, acordând scopul acțiunilor cu rezultatul acestora. Cele trei instituții își pot coordona eforturile, scopul este comun și calendarele apropiate”, a adăugat ministrul Educației.
Potrivit ministrului, o nouă Lege a educației este necesară pentru că, din cele 365 de articole ale actului normativ, 152 au fost modificate, ceea ce reprezintă 41%, iar sistemul funcționează cu sincope.
(Sursa: News.ro)
Ediția aniversară a Târgului „Gaudeamus”, o memorabilă întâlnire între oferta și cererea de carte
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului