O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Numărul 11, 26 mar. - 1 apr. 2025 » Eveniment
În pofida multiplicării modalităților de prezentare a filmelor, inclusiv în sfera virtuală specializată, sălile de cinema se bucură, în continuare, de un aflux neîntrerupt de spectatori. Mai ales atunci când se organizează festivaluri ale filmului, fie tematice, fie după alte criterii (țara de origine, premii la concursuri naționale și internaționale, actori și regizori celebri, epoci istorice etc.), cinefilii iau cu „asalt” sălile unde se proiectează creații ale celei de-a șaptea arte, conferind astfel vieții noastre cultural-artistice noi resurse creative.
Aceste constatări sunt confirmate și de perioada pe care o străbatem. Avem în vedere, între alte manifestări, Festivalul filmului consacrat mediului înconjurător, sub denumirea de Green Film Days. În zilele 22 și 23 martie, s-a desfășurat a doua ediție a acestui eveniment, care a conținut o selecție captivantă de filme, de ficțiune și documentare, despre mediu, filme destinate tuturor vârstelor și profesiilor. Proiecția peliculelor a fost însoțită de discuții, de activități în atelierele specializate, de „plimbări” sonore și în natură prin intermediul cărora publicul a avut ocazia să exploreze numeroase componente de ordin ecologic.
Programul a fost conceput potrivit ideii centrale de conștientizare, de stimulare a reflecției publicului asupra spațiului în care muncește și trăiește, astfel încât mediul să devină tot mai prietenos. Atât în filmele documentare, cât și în cele de ficțiune au fost aduse în atenția spectatorilor aspecte de primă importanță precum combaterea efectelor schimbărilor climatice, analizate din perspectiva stabilității globale, sub toate aspectele care privesc aerul, apele, zgomotul, noxele. Este remarcabil că festivalul Green Film Days a adus pe marile ecrane aceste teme într-o manieră artistică remarcabilă, opusă didacticismului, tezismului, prin accentul pus pe formule artistice cu o valoare incontestabilă. Faptul că toate producțiile cinematografice de profil s-au bucurat de succes confirmă cel puțin două elemente ale actualității: preocuparea susținută a publicului pentru problematica de mediu și posibilitățile nelimitate ale artei filmului de a le trata într-o modalitate atractivă, cu impact puternic asupra gândirii și acțiunii contemporanilor noștri.
Cea de-a doua manifestare care a atras un public larg a fost Festivalul Filmului Francez în România. Este vorba despre a XXIX-a ediție a acestei manifestări caracterizate printr-un adevărat maraton de-a lungul a 11 zile în nu mai puțin de 12 mari localități: București, Arad, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara.
Organizat, ca de obicei, de Institutul Francez din România, Festivalul a inclus, anul acesta, o selecție de filme distinse cu diverse premii de prestigiu. Manifestarea a fost deschisă la 20 martie, la Cinematograful „Elvire Popesco”, prin proiecția filmului artistic dedicat celebrului compozitor și interpret Charles Aznavour.
Tot la București, publicul a avut posibilitatea de a se întâlni cu actori și regizori ai filmelor incluse în program, ceea ce a prilejuit și un schimb de păreri despre cinematografia franceză, în contextul evoluțiilor pe plan internațional. Fiecare peliculă prezentată cu prilejul ediției din acest an a Festivalului a scos în evidență mai ales orientările din noile valuri ale cinematografiei mondiale, mai ales sub semnul unei competiții fructuoase a tinerelor talente. Atât scurt și lungmetrajele artistice, cât și cele documentare, au abordat subiecte ale vieții contemporane astfel încât interesul publicului a crescut proporțional cu preocupările actualelor generații de cinefili. Manifestările-anexe ale Festivalului, între care, lansări de carte și atelierele de dezbateri, s-au constituit într-un eveniment cultural-artistic memorabil.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg