OIV: Producția mondială de vin, la cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani
Numărul 45, 15-21 nov. 2023 » Roza vânturilor
Producția mondială de vin a scăzut anul acesta la cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani, din cauza recoltei slabe din emisfera sudică și din unele țări europene mari producătoare, a estimat Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În privința producătorilor de vin din UE, creșteri pozitive sunt așteptate în Germania (9 milioane de hectolitri, un avans de 1% față de 2022), Portugalia (7,4 milioane de hectolitri, un avans de 8% față de 2022) și România (4,4 milioane de hectolitri, un avans de 15% față de 3,8 milioane de hectolitri în 2022). În aceste trei țări, producția ar urma să fie, de asemenea, mai ridicată decât media din ultimii cinci ani, cu 2%, 12% și, respectiv, 4%.
Similar, Ungaria (2,5 milioane de hectolitri, un avans de 1% față de 2022), Bulgaria (0,9 milioane de hectolitri, un avans de 7% față de 2022) și Slovenia (0,6 milioane de hectolitri, un avans de 6% față de 2022) și-au majorat producția comparativ cu 2022, dar nivelul ar urma să fie mai scăzut decât media din ultimii cinci ani.
Per ansamblu, în aceste țări, sezonul a fost marcat de condiții de umiditate și căldură, ploile din vară sporind randamentele culturilor.
Datele preliminare ale OIV arată că producția mondială de vin din 2023 (excluzând sucul de struguri și mustul) se va situa între 241,7 și 246,6 milioane hectolitri, prognoza medie fiind de 244,1 milioane hectolitri.
Ar fi un declin de 7% față de 2022 și cel mai redus nivel din 1961, când producția mondială de vin a scăzut la 214 milioane hectolitri, a informat OIV. "Acest scenariu negativ poate fi atribuit scăderilor majore din principalele țări producătoare, în ambele emisfere. Țările cele mai afectate de condițiile climatice dificile în emisfera nordică sunt Italia, Spania și Grecia, în timp ce în emisfera sudică Australia, Argentina, Chile, Africa de Sud și Brazilia au înregistrat scăderi anuale între 10% și 30%", se arată în comunicatul OIV.
Franța a devenit anul acesta cel mai mare producător global de vin, cu o producție estimată la 45,8 milioane hectolitri, în linie cu nivelul din 2022 și cu 3% peste media din ultimii cinci ani.
Italia a înregistrat anul acesta o scădere de 12% a producției de vin, la 44 milioane hectolitri, cel mai redus nivel din 2017, din cauza ploilor abundente, a furtunilor, dar și a secetei din unele regiuni.
Spania își menține titlul de al treilea producător global de vin, cu o producție estimată la 30,7 milioane hectolitri, o scădere de 14 față de 2022 și cu 19% sub media din ultimii cinci ani. Va fi cel mai redus nivel al producției din ultimii 20 de ani, din cauza secetei severe și a temperaturilor extreme care au afectat podgoriile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național