Opt ore cu trenul de la Berlin la Paris, începând din 16 decembrie
Numărul 38, 25 sep. - 1 oct. 2024 » Lumea în care trăim
O linie de tren de mare viteză care va face legătura între Berlin și Paris în doar opt ore va fi inaugurată la 16 decembrie 2024, a anunțat operatorul feroviar german Deutsche Bahn, transmit DPA și AFP, preluate de Agerpres. Trenurile vor circula zilnic și vor deservi gările din Frankfurt și Karlsruhe din Germania și Strasbourg din Franța.
„Este pentru prima dată când un tren de zi va face legătura între cele două capitale”, a declarat directorul Deutsche Bahn, Michael Peterson, cu ocazia Salonului feroviar Innotrans de la Berlin.
Un tren de noapte, operat de compania Austrian Federal Railways (ÖBB), face legătura între Berlin și Paris, de la finalul lui 2023.
Noua legătura va fi asigurată de garniturile ICE, trenurile germane de mare viteză, și nu de TGV-urile franceze. Trenurile cu 444 de locuri disponibile vor pleca zilnic de la Gara de Est din Paris, la ora 11:54 am (9:54 GMT) și vor ajunge la Berlin Hauptbahnhof la 19:55. Cursa retur va pleca din capitala Germaniei la ora 9:55 am și va ajunge la Paris la 18:03.
Biletele vor fi puse în vânzare de la mijlocul lunii octombrie iar prețurile încep de la 59,99 euro, pentru un loc la clasa a doua.
Deutsche Bahn și SNCF Voyageurs insistă asupra argumentului ecologic al transportului feroviar, subliniind că un tren care circulă pe ruta Paris-Berlin emite 2 kilograme de CO2 pe pasager, față de 200 de kilograme de CO2 pe pasager pentru o călătorie cu avionul.
Uniunea Europeană mizează pe dublarea traficului internațional de mare viteză pe continent până în 2030 și pe triplarea sa până în 2050, pentru a-și respecta angajamentele climatice. Însă pentru acest lucru va fi nevoie de construirea a 20.000 de kilometri de tren de mare viteză în toată Europa până în 2050, subliniază Michael Peterson.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate