Parte și întreg
Numărul 38, 28 sep. - 4 oct. 2022 » La început a fost cuvântul...
Revenim asupra unui subiect tratat relativ des, deoarece mass-media ne oferă zi de zi confirmarea faptului că anumite erori sunt foarte greu de înlăturat din comunicarea publică. Între acestea, necesitatea utilizării corecte a raportului dintre parte și întreg. Așa, de exemplu, într-o emisiune radiofonică, prezentatorul a afirmat că „societatea civilă și populația sunt deosebit de interesate nu numai de evoluția prețurilor, ci și de creșterea exponențială a inflației”. În fața unei asemenea aserțiuni, se impun câteva observații. „Societatea civilă” și „populația” nu sunt entități separate, ci „populația” include „societatea civilă”. O variantă valabilă, dar puțin recomandabilă, ar fi fost ca, în loc de conjuncția „și”, să se recurgă la o virgulă. În același timp, „inflația”, conform tuturor definițiilor din dicționarele pe teme economice, nu reprezintă altceva decât „creșterea generalizată a prețurilor”.
În aceeași zonă a erorilor, un articol din presa tipărită a conținut următoarea apreciere: „Soluția adoptată pentru economisirea energiei electrice (la o anumită instituție – n.n.) s-a dovedit nu numai adecvată, ci și eficientă”. Or, se știe prea bine că „eficiența” este și o rezultantă a „adecvării” la cerințele obligatorii ale acestui concept. Adică „adecvarea” este o parte inseparabilă a demersurilor îndreptate spre obținerea unui raport cât mai favorabil între efort și efect.
Încă un exemplu „cules”, de această dată, din intervenția unui participant la o dezbatere televizată: „Un efect pozitiv al oricărei opinii emise în spațiul public trebuie să fie atât moral, cât și just”. Suntem îndreptățiți să întrebăm: o atitudine „morală” poate să fie... „injustă”? Prin urmare, mai ales când se face trimitere la comportamente corecte, este „moral”, înainte de toate, să se respecte cel puțin regulile elementare logico-lingvistice. Este o obligație elementară, respectiv consumarea unui „efort” care, negreșit, determină un „efect” pe măsură. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”
Bookfest 2024, încă un pas al editurilor spre armonizarea ofertei cu cererea